Personalisti radia: Takto v novej práci zažiarite!

Zdroj: thinkstockphotos.com

Uspeli ste na pohovore? Dostali ste telefonicky alebo e-mailom skvelú správu, že si firma vybrala práve vás a rada vás privíta? Tešíme sa spolu s vami! Že onedlho nastupujete? Pripravte sa s nami na prvý deň v novej práci. Niekoľko užitočných rád a tipov si pre vás pripravili odborníci na slovo vzatí – personalisti zo známych slovenských firiem.

Začiatky nebývajú ľahké a prvý deň je často sprevádzaný stresom. Dobrý tip, ako sa mu ako-tak vyhnúť, ponúka HR manažérka portálu Zľava dňa, Diana Čekmeová: „Ideálne je, ak s vami zamestnávateľ komunikuje ešte pred nástupom. Ak napríklad prídete podpísať zmluvu a už vtedy vás zoznámi s vaším novým tímom. Ak to nie je iniciatíva z jeho strany, požiadajte ho o to. Roztopí to ľady a v prvý deň v práci už nebudete úplný nováčik.

Ak však podpisujete pracovnú zmluvu priamo v deň nástupu, stresu z množstva mien, nového prostredia a pravidiel sa nevyhnete: „Prvý deň v novej práci je samozrejme vždy  stresujúci. Skúsený zamestnávateľ to, samozrejme, vie. K novému zamestnancovi preto pridelí svojho skúseného, na ktorého sa môže nový vždy obrátiť,“ hovorí Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.

V niektorých firmách sú dokonca pre nových zamestnancov v deň ich nástupu pripravené školenia: „V Poštovej banke každý nový zamestnanec absolvuje v prvý deň celodenné školenie. Je pripravené a vyskladané tak, aby sa popri zaujímavých informáciách dozvedel aj o špecifikách života v banke, jednotlivých odboroch - všetko v duchu príjemnej atmosféry,“ opisuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov Poštovej banky.
 

Čo sa od vás v prvý deň očakáva?

Či už bude pre vás v prvý deň pripravené školenie, krátka prezentácia o fungovaní spoločnosti alebo len zoznámenie sa s kolegami, personalisti radia, čo treba robiť, aby ste sa ukázali v tom najlepšom svetle. Pre Ingrid Múčkovú zo spoločnosti Metro je kľúčové načúvanie: „Najmä ak mám okolo seba kolegov, s ktorými budem fungovať. Človek by mal byť vďačný za informácie a rady, ktoré inak nezíska. Taktiež je dôležitý rešpekt voči okoliu.

Jurčíková z Poštovej banky zas radí veľa sa pýtať a zisťovať: „Pýtajte sa na všetko, čo potrebujete vedieť k práci. Na začiatku sú otázky veľmi dobre vnímané – sú prejavom vášho záujmu. A vám pomôžu sa veľmi rýchlo zorientovať. Samozrejme odporúčame spoznať kolegov aj v neformálnej rovine, mimo pracovných aktivít, napríklad dohodnúť si spoločný obed.


Prečítajte si tiež: Čaká vás prvý deň v novej práci? Určite sa vyvarujte týchto viet​


Určite ste tiež počuli, že v prvý deň by ste sa mali čo najviac usmievať: „Je to pravda, úsmevom nič nepokazíte,“ potvrdzuje Dranga. „Pozor ale, aby to nebol infantilný úsmev. Prvý deň všetkým ukazujte, ako sa tešíte z nového miesta. Určite sa vyhnite akejkoľvek kritike vecí vo firme či šéfa. Nováčik nemá právo prvý deň kritizovať. Nekritizujte samozrejme ani predchádzajúcu prácu a predchádzajúceho šéfa. Buďte aktívny, ale nepreháňajte to,“ odporúča.

Všetci personalisti sa však jednoznačne zhodujú, že hoci sú úsmev, zvedavosť a aktivita povinnosťou, je predsa len niečo, bez čoho sa v prvý deň v novej práci nezaobídete: byť sám sebou. „Buďte sami sebou a na nič sa nehrajte. Nebojte sa ukázať, že máte chuť a zanietenie a že ste najlepším kandidátom, akého si mohla firma vybrať,“ uzatvára Múčková.

Viac o téme: Rady Práca Kariéra Deň Prvý Nástup
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy