4 cenné rady pri vycestovaní za prácou do zahraničia

Zmeniť miesto pôsobenia práce je hlavne výzva pre dobrodružné typy, ktoré sa neuspokoja s „teplým“ miestečkom. Zmeniť miesto pôsobenia práce je hlavne výzva pre dobrodružné typy, ktoré sa neuspokoja s „teplým“ miestečkom. Zdroj: thinkstock.com

Zmeniť pracovné pôsobisko je výzvou najmä pre dobrodružné typy, ktoré sa neuspokoja s „teplým miestečkom“. Pre niekoho je to možnosť, ako spoznávať nové krajiny a národnosti, učiť sa cudzí jazyk, pre druhého kariérna výzva, ktorá mu umožní pohybovať sa v multikultúrnom prostredí.

Je možné, že spoločnosť, v ktorej pracujete, expanduje na zahraničný trh alebo dostanete ponuku rozbehnúť prevádzku v pobočke materskej spoločnosti. Je iba na vás, či sa rozhodnete pre kariéru v jednej krajine, alebo zájdete až za hranice, možno aj za hranice svojich schopností.

„Zmena pracovného miesta v rámci rovnakej spoločnosti alebo korporácie nie je spojená len s presunom na iné miesto výkonu práce, ale aj so zmenou kolektívu alebo odlišným názorom na vašu osobnosť, ktorý nemusí byť vždy objektívny,“ vysvetľuje Dominika Porubčanová, HR recruiter spoločnosti Seiteq.

Ako ďalej Dominika Porubčanová hovorí, takýto presun sa často spája s možnosťou získať ďalší pohľad na korporáciu, získať nové skúsenosti a znalosti v práci v medzinárodnom kolektíve, prípadne prísť do styku s väčším množstvom ľudí či práce.

Odísť z rodnej krajiny si vyžaduje určitú dávku exhibicionizmu a odvahy. Aby ste sa na novom pracovisku dokázali rýchlejšie zorientovať, prinášame vám niekoľko cenných rád.

2.rada: Snažte sa porozumieť kultúre, jazyk je druhoradý

Porozumieť kultúre krajiny je omnoho dôležitejšie ako ovládať reč domácich ľudí. Predídete tak nepríjemným situáciám, nedorozumeniam a neželaným prekvapeniam. Platí to hlavne na začiatku relokácie. Keď pochopíte základné pravidlá domácich, bude sa vám s nimi lepšie komunikovať a na rad môže prísť učenie sa alebo zdokonaľovanie jazyka. Určite to ocenia všetci, s ktorými sa v krajine stretnete.

„Prejavíte tým úctu a ukážete záujem začleniť sa. V krajinách so silným národným cítením je skoro nevyhnutné, aby ste boli schopný komunikovať v ich národnom jazyku. Zabezpečíte si tým úplne iný prístup ľudí voči vašej osobe,“ hovorí personalistka zo Seitequ.

3.rada: Buďte pripravení na zmenu

Každá minca má rub aj líc, čo platí aj v prípade vycestovania za prácou do zahraničia. Do úvahy by ste mali zobrať aj tienisté stránky práce v cudzine. Na novom pracovisku si budete musieť budovať nové vzťahy, zvykať si na nového šéfa a na nové postupy pri riešení pracovných úloh. Dôležitá je aj znalosť miestnej legislatívy, zákonov, úradných postupov, ktoré v každej krajine fungujú iným spôsobom. Ako hovorí Dominika Porubčanová zo spoločnosti Seiteq, výhoda spočíva v tom, že ak meníte pracovné miesto v rámci jednej spoločnosti, poznáte už interné procesy a postupy, a zároveň poznáte aj firemnú kultúru a identitu.

„Rozdiel však pravdepodobne nastane vo finančnom ohodnotení, ktoré môže byť atraktívnejšie. Faktom ale zostáva, že všetko bude nové. Post, ktorý v súčasnosti zastávate a s ktorým sa spájajú aktuálne pracovné aktivity, kompetencie či priority, sa môže pozmeniť alebo radikálne preorientovať,“ hovorí Dominika Porubčanová.

4. rada: Učte sa novým zručnostiam

Pracovať pre medzinárodnú spoločnosť je výhodné po viacerých stránkach. Na novom pôsobisku si rozšírite obzory, spoznáte novú krajinu, ľudí a rozšírite si sieť kontaktov. Ak máte ambíciu manažovať ľudí, v zahraničí získate prehľad o správaní sa rôznych národností, vďaka čomu sa stanete empatickejší.

5. rada: Ujasnite si hradenie životných nákladov

Aby ste na novom pracovisku v zahraničí eliminovali stres, je vhodné, aby ste pred vycestovaním mali vopred podpísanú pracovnú zmluvu, ujasnené hradenie nákladov na bývanie a stravovanie, ako aj dohodnuté, kto vám na konci roka vypracuje daňové priznanie.

„Pred vycestovaním je potrebné overiť si hlavne vstupné investície, ktoré sú spojené s presunom, a dbať na fakt, že predpokladaná suma sa môže navýšiť,“ radí Dominika Porubčanová zo Seitequ.

Tí, ktorých práca v zahraničí nadchne, sa na nej môžu stať určitým spôsobom závislí. Cestovanie a práca sa stane súčasťou vášho života a spôsobom, akým budete žiť. Minimálne na niekoľko mesiacov, možno rokov.

Viac o téme: Sťahovanie Zahraničie Premiestnenie Relokácia Cesta do zahraničia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy