Po návrate zo zahraničia nezabudnite na svoje povinnosti

Po návrate zo zahraničia nezabudnite na svoje povinnosti.Po návrate zo zahraničia nezabudnite na svoje povinnosti. Zdroj: photl.com

Začiatkom januára 2014 sa budem sťahovať z Anglicka späť na Slovensko. V Anglicku som pracovala posledných päť rokov. Potrebovala by som poradiť, aké doklady budem potrebovať pri registrácii na Slovensku. Kde všade sa mám hlásiť?

Poradňa: Po príchod na Slovensko by ste v prvom rade nemali zabudnúť na zdravotnú poisťovňu a Sociálnu poisťovňu. Voči týmto dvom inštitúciám máte oznamovaciu povinnosť, ktorá vyplýva z legislatívy SR.

Ak prichádzate na Slovensko a nemáte ešte istú prácu, môžete sa zaevidovať na úrad práce podľa miesta pobytu. Tu však budete musieť zdokladovať vašu predchádzajúcu činnosť. Ak chcete poberať dávku v nezamestnanosti zo Slovenska (ale priznanú v štáte vášho posledného zamestnávateľa), musíte sa po vašom návrate prihlásiť na príslušný úrad práce v sedemdňovej lehote.

Žiadosť o dávku v štáte posledného zamestnávateľa

Po skončení zamestnania v zahraničí máte možnosť žiadať o dávky v nezamestnanosti od štátu, kde ste vykonávali zamestnanie. Aby ste mohli tieto dávky poberať, musíte splniť podmienky, ktoré pre priznanie dávok v nezamestnanosti stanovujú právne predpisy štátu výkonu zamestnania. Zahraničné dávky v nezamestnanosti vám môžu byť pri splnení daných podmienok vyplácané do SR (tzv. prevod, transfer alebo export dávok).

Aby ste mohli na Slovensku poberať dávky v nezamestnanosti, ktoré by vám priznal zahraničný úrad práce, budete potrebovať vyplnený formulár E3O3 o transferi dávok, ktorý predložíte príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Tento formulár vydáva zahraničný úrad práce (resp. iná príslušná inštitúcia). Maximálna doba, po ktorú môžete potom zahraničné dávky v SR poberať je 3 mesiace. Po túto dobu si budete hľadať zamestnanie v SR a budete podliehať podobnému režimu ako obvyklý uchádzač o zamestnanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Žiadosť o dávku v nezamestnanosti na Slovensku

Pokiaľ nebudete žiadať o zahraničné dávky v nezamestnanosti a vrátili by ste sa po ukončení pracovného pomeru na Slovensko, môžete požiadať o podporu v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni. Pokiaľ Sociálna poisťovňa určí, že ste si na Slovensku zachovali bydlisko - centrum záujmov - i počas doby výkonu práce v zahraničí, zohľadní sa Vám doba poistenia získaná v inom členskom štáte, ktorú preukážete potvrdeným dokumentom U1 (E 301). Výška dávky v nezamestnanosti sa bude vypočítavať z čistého zárobku z posledného zamestnania, najviac však zo sumy maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného pre prípad nezamestnanosti v Slovenskej republike.

Podanie daňového priznania

Po príchode zo zahraničia musíte každoročne riešiť nepopulárny osobný finančný problém – vyrovnať si vlastnú daňovú povinnosť. To, či musíte podať daňové priznanie, ak ste mali aj príjem zo zahraničia, závisí aj od toho, či máte na Slovensku obmedzenú alebo neobmedzenú daňovú povinnosť. Neobmedzenú daňovú povinnosť má fyzická osoba, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach. Daňovníkovi s neobmedzenou daňovou povinnosťou sa hovorí aj rezident. Musí si v Slovenskej republike vysporiadať svoju daňovú povinnosť z celosvetových príjmov, bez ohľadu na to, či boli v zahraničí zdanené alebo nie.

Daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou je ten, kto je občanom iného štátu s trvalým pobytom v tomto štáte a na Slovensku sa zdržiava obdobie nepresahujúce 183 dní. Táto osoba sa nazýva aj nerezident a zdaňuje iba príjem zo Slovenska. Daňové priznanie musíte podať, ak vám zdaniteľné príjmy presiahli hodnotu 2.012,85 €. Zdaniteľný príjem je príjem, ktorý je predmetom dane, napr. nezdaňuje sa získaný úver, pôžička, dividenda zo zisku a pod. Spôsob uvedenia príjmu do daňového priznania závisí od toho, z ktorého štátu tento príjem plynul. Ak zo štátu, s ktorým má SR uzavretú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, pri výpočte daňovej povinnosti sa uplatní metóda, ktorá vyplýva z tejto zmluvy (buď zápočet dane zaplatenej v druhom štáte, čo musíte zdokladovať alebo metóda vyňatia zo zdanenia.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Hľadáte si prácu na Slovensku? Ponúkame vám viac ako 3 500 pracovných ponúk.

 

Viac o téme: Sťahovanie Návrat Doklady Úrad Poisťovňa Zahraničie Práce Priznanie Zdravotná Sociálna Daňové Povinnosti Cudzina Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Eures.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy