Silná konkurencia na trhu práce a hľadanie zamestnania

svet personalistikysvet personalistiky

Rok 2009 a 2010 sa na Slovensku spája s finančnou a hospodárskou krízou, ktorá výrazne zasiahla aj trh práce. Uchádzačov o prácu je oveľa viac, ako tomu bolo pred rokom, či dvoma. Aj keď najväčšia vlna prepúšťania je už pravdepodobne za nami, firmy sú pri otváraní nových pracovných pozícií opatrné a dôkladne zvažujú každý krok.

Čo je teda základom hľadania práce počas krízového obdobia?

   • 100% pripravený životopis, ktorý je prehľadný, jednoducho sa číta a vyzdvihuje Vaše silné stránky a úspechy. Predávajte to, čo zamestnávateľ kupuje. Priemerný životopis Vám v dnešnej dobe stačiť nebude.

   • Motivačný list napísaný na mieru každej pracovnej ponuke, na ktorú reagujete, ktorý presvedčí personalistu, že Vy ste ten najlepší uchádzač o toto pracovné miesto.

   • Vysoká aktivita pri zasielaní životopisov a motivačných listov. Reagujte však iba na ponuky, kde spĺňate kritériá, ktoré sú uvedené v inzeráte. Odpovedajte čo najrýchlejšie a neodkladajte reakciu na inzerát.   

   • Buďte dôsledný - Čo všetko je potrebné zaslať potenciálnemu zamestnávateľovi? Žiada iba životopis, alebo aj motivačný list, či odborné certifikáty? Prečítajte si pozorne pracovnú ponuku slovo po slove a zašlite všetky potrebné dokumenty a informácie v danom termíne a danej kontaktnej osobe.

   • Nájdite neinzerované pracovné ponuky - nie všetky pracovné ponuky nájdete na pracovných portáloch. Oslovte zamestnávateľov, zaregistrujte svoj životopis priamo na ich web stránkach. Zaregistrujte Váš životopis v personálnych agentúrach.

   • Flexibilita - v čase neistoty Vám zamestnávateľ môže ponúknuť prácu na živnosť, dobu určitú alebo čiastočný pracovný úväzok. Prípadne Vám v novej práci ponúknu nižšie finančné ohodnotenie, ako ste očakávali. Ak si to môžete z finančného hľadiska dovoliť, prijmite takúto ponuku. Keď ukážete, čo vo Vás je, šanca na predĺženie úväzku, alebo zvýšenie platu je vysoká.

   • Požiadajte o pomoc. Zasielate desiatky životopisov a nemáte odozvu zamestnávateľov? Pozvú Vás na pohovor, ale prácu nezískate? Nemusíte sa predsa učiť na vlastných chybách. Vyhľadajte pomoc kariérneho kouča, ktorý Vás na hľadanie práce dôkladne pripraví a výrazne zvýši Vašu šancu na úspech.

 

Ing. Ivana Kováčiková, Kariérny kouč, www.exact-recruitment.sk

Viac o téme: Svet personalistiky
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy