Mladým sa robiť nechce: V práci od štátu nevedia vydržať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Ako uvádza Najvyšší kontrolný úrad SR, k vysokej fluktuácii mladých ľudí na vytvorených miestach podľa vyjadrení kontrolovaných subjektov prispel hlavne nezáujem uchádzačov zaradiť sa do daného pracovného procesu, resp. mali neadekvátne vysoké mzdové nároky či zlé návyky a pracovnú morálku.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) ukončil kontrolu zameranú na podporu zamestnanosti a znižovanie nezamestnanosti mladých ľudí na Slovensku. Ako uvádza úrad, z vytvorených pracovných miest pre mladých ľudí bola zrušená viac ako štvrtina ešte pred ukončením projektu, a to hlavne pre nezáujem mladých nastúpiť na pracovné miesta. "V jednom z kontrolovaných subjektov sa napríklad na 20 vytvorených pracovných miestach vystriedalo až 50 uchádzačov o zamestnanie vo veku do 29 rokov. To znamená, že na každom pracovnom mieste sa počas 18 mesiacov vymenilo 2,5 mladého človeka," upozornil NKÚ.


Prečítajte si tiež: Zaslúžia si mladí ľudia skvelý plat a benefity? Personalisti si to nemyslia​


Úrad preveril 104 kontrolovaných subjektov, medzi nimi aj Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny SR a chránené dielne, a to za roky 2012 až 2014. K vysokej fluktuácii mladých ľudí na vytvorených miestach podľa vyjadrení kontrolovaných subjektov prispel hlavne nezáujem uchádzačov zaradiť sa do daného pracovného procesu, resp. mali neadekvátne vysoké mzdové nároky, či zlé návyky a pracovnú morálku. 

Kontrolóri NKÚ tiež zistili, že na podporu zamestnávania rizikových skupín (mladí ľudia, resp. znevýhodnení uchádzači) boli poskytnuté finančné prostriedky v priemernej sume 128 miliónov eur ročne. "Národný program reforiem Slovenskej republiky 2013 pritom počítal s podporou v priemere až 170 miliónov eur, čo predstavuje pokles až o 42 miliónov eur," upozorňuje NKÚ.

Viac o téme: Miesto Práca Mladí Zrušenie Mzdy Nároky Miesta Pracovné Morálka Miest Fluktuácia Mzdové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy