Motivačné citáty nepotrebujete: 5 tipov, ako naštartujete sám seba

Poznáte to. Na internete a sociálnych sieťach koluje množstvo motivačných citátov. Heslá typu „Nikdy sa nevzdávaj“, „Cesta je cieľ“ alebo „K úspechu nevedie výťah. Musíte ísť po schodoch“ ste už čítali pravdepodobne stokrát. Všimli ste si však, ako dlho na vás tieto citáty fungujú? Pravdepodobne pár minút, kým nenatrafíte na zaujímavý článok, video alebo fotografiu vášho kolegu z dovolenky. A vaša motivácia je v tej chvíli... preč.

Naučte sa, ako inšpirovať a motivovať sám seba – nikto iný to totiž za vás nespraví: ani motivačné citáty. Tu je 5 tipov, ako sa naštartovať k dosiahnutiu toho, po čom túžite.

  1. Nespoliehajte sa na to, že vás niekto naštartujte
    Ak si myslíte, že na naštartovanie samého seba postačí pravidelne sledovať motivačné citáty či čítať si príbehy úspešných ľudí, robíte chybu. Áno, veta, ktorá vás podporuje a presviedča, že dokážete všetko, po čom túžite, je pravdivá. Takisto aj životný príbeh slávneho podnikateľa znie skvelo. K dosiahnutiu toho, čo chcete, ale vedie dlhá cesta odriekania, vytrvalosti, odhodlania a tvrdej práce. Ale o tom sa veľmi nepíše. Až po veľmi – naozaj veľmi dlhom čase, uvidíte výsledky vašej práce. Nečakajte teda, že sa k svojmu cieľu prepracujete za mesiac či pol roka.
  2. Spíšte si svoje ciele
    Ťažko sa môžete motivovať k niečomu, čo vlastne ani sami presne neviete. Stanovte si, čo chcete dosiahnuť – chcete si vytvoriť vlastný web so svojím portfóliom? Chcete zvýšiť svoju kvalifikáciu? Spíšte si všetko, čo chcete dosiahnuť, pripíšte si, čo k tomu bude potrebné, prípadne k tomu uveďte aj približné časové obdobie, v ktorom by svoje ciele chceli dosiahnuť.
  3. Vytvorte si vlastné návyky
    Ak máte problém s tým, že sa často nadchnete pre nejaký nápad, no nedostanete sa k jeho realizácii, pretože sa prvý raz vyskytne to, druhý raz ono a tretí raz ste proste lenivý, pravdepodobne zostanete len pri čítaní motivačných citátov. Naučte sa, ako prekonať vlastnú lenivosť, vytvorte si návyk, že každú úlohu, do ktorej sa pustíte, dokončíte. Začnite malými úlohami – ak si chcete založiť živnosť, stanovte si deň, v ktorý sa vyberiete na živnostenský úrad, aj keď len pre zistenie podrobných informácií. Chcete odísť z práce, ktorá vás otravuje? Aktualizujte si svoj životopis a spravte si predbežný prehľad o najnovších pracovných ponukách. Teraz hneď, nie potom.
  4. Odstráňte všetko, čo vás rozptyľuje
    Aké sú vaše najväčšie neresti, ktoré vám často prekazia vaše plány? Lenivosť? Pohodlnosť? Ak  radšej bezcieľne surfujete na internete namiesto toho, aby ste zisťovali podrobnosti o tom, ako si založiť internetový obchod, alebo ak sa po príchode z práce namiesto cvičenia radšej zvalíte na gauč a zapnete televízor, mali by ste vo svojom živote niečo zmeniť. Obmedzte všetko, čo vám bráni sa naštartovať a dosiahnuť to, čo chcete. Doprajte si to až keď splníte úlohu, ktorú si stanovíte.
  5. Majte svoje plány vždy na očiach
    Spravte si napríklad nástenku, na ktorej zvizualizujete svoje plány. Nezostaňte však len pri tom. Pridávajte na nástenku aj kroky, ktoré ste podnikli a úspechy, ktoré ste dosiahli. Tak budete mať dokonalý prehľad, ako postupujete. Finálnym krokom je splnenie posledného bodu z vášho plánu. Držíme palce, aby ste sa k nemu dostali!
Viac o téme: Tipy Biznis Podnikanie Motivovať Motivačné Motivácia Ako Rozbehnúť Citáty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy