Hľadanie práce v Škandinávii: Švédsko

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Dôvodov na odchod do zahraničia môže byť viacero. Strata práce, vidina lepšie platenej práce alebo získanie jazykových vedomostí. Podľa Štatistického úradu SR, v roku 2012 pracovalo v zahraničí približne 120-tisíc Slovákov. Najčastejšie odchádzali za prácou a štúdiom do Británie, Írska a do Švédska. Dnes sa bližšie pozrieme na pracovné podmienky v škandinávskej krajine.

Okrem toho, že Švédsko patrí medzi krajiny s najnižšou korupciou, má zároveň aj najvyššie percento pracujúcich žien na svete. Rovnosť pohlaví je už dlhú dobu jedným z jej politických cieľov. Rodina je dôležitý prvok v jej sociálnom systéme. Krajina má zároveň vysokú životnú úroveň a  úroveň sociálneho zabezpečenia.

Ďalšou zaujímavosťou je to, že zamestnanci druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg, pracujúci na radnici, od minulého roka testujú účinky šesťhodinového pracovného času. Ich finančné ohodnotenie sa nezmenilo, očakáva sa však, že títo zamestnancami by sa mali cítiť lepšie po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Prejaviť by sa to malo na väčšej efektívnosti práce, menšej práceneschopnosti a v konečnom dôsledku i v šetrení zdrojov sociálneho systému.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Prvé kroky po príchode do krajiny:

  1. Počas prvých troch mesiacov nie je v krajine potrebné registrácia pre obyvateľov EÚ/EHP.
  2. Po troch mesiacoch je potrebné požiadať o povolenie k pobytu, najlepšie ešte na začiatku prvých mesiacov.
  3. Informácie o pobyte a formuláre vydáva „Swedish Migration Board“. Udelenie povolenia na pobyt je bezplatné a vydáva sa na obdobie podľa platnosti pracovnej zmluvy. Osobné identifikačné číslo „personnummber“ udeľujú pre ľudí, ktorí plánujú žiť v krajine dlhšie ako jeden rok. Na obdobie kratšie ako jeden rok prideľujú koordinačné číslo „samordningsnummer“. To sa vydáva osobám s dočasným pobytom vo Švédsku. Obidve čísla sa prideľujú na počkanie. Nezabudnite si so sebou priniesť tieto doklady: cestovný pas, povolenie na pobyt, potvrdenie o zamestnaní, štúdiu alebo potvrdenie o platení dane.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Pracovné podmienky:

  1. Švédsko otvorilo svoj pracovný trh 1. mája 2004.
  2. Informácie o voľných pracovných miestach, o pracovných podmienkach cudzincov, ako aj o podpore v nezamestnanosti poskytuje miestny úrad práce „Arbetsformedlingen“.
  3. Pri hľadaní práce v krajine, treba mať na pamäti, že viacerí zamestnávatelia vyžadujú aspoň základnú znalosť švédskeho jazyka.
  4. Pracovná zmluva sa často vo Švédsku uzatvára aj ústne, preto je potrebné od zamestnávateľa požadovať písomnú časť.
  5. Skúšobná doba by nemala presiahnuť 6 mesiacov. Po tejto dobe bude zmluva automaticky predĺžená. V prípade ukončenia pracovnej zmluvy je potrebné tak urobiť písomne.
  6. Pracovný čas je 40 hodín týždenne. Maximálne je možné pracovať 48 hodín s nadčasmi. Nesmú však presiahnuť 200 hodín ročne.
  7. Základná výmera dovolenky je 25 dní do roka. Výnimkou môžu byť dovolenky dohodnuté v kolektívnych zmluvách.
  8. Minimálna mzda nie je vo Švédsku stanovená.
  9. Daň z príjmu je v krajine progresívna a je úmerná výške príjmu. Pozostáva z miestnych daní a štátnej dane. Po odpracovaní menej ako 6 mesiacov je možné zvoliť si zaplatenie špeciálnej dane z príjmu pre obyvateľov žijúcich v cudzine, so sadzbou 25 percent.
  10. V prípade straty práce je možné zaregistrovať na miestnom úrade práce. Po splnení určitých podmienok je možné požiadať o podporu v nezamestnanosti.
  11. Dôchodkový vek je po dosiahnutí 65. roku života. Poberať penziu je však už možné od 61 rokov.
Viac o téme: Zahraničie Hľadanie práce Pracovné podmienky Švédsko Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy