Úžasné! Švédi budú testovať šesťhodinový pracovný čas

Zamestnanci mesta Göteborg budú testovať šesťhodinový pracovný čas.Zamestnanci mesta Göteborg budú testovať šesťhodinový pracovný čas. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanci švédskeho mesta Göteborg budú prví, ktorí otestujú šesťhodinový pracovný čas. Skrátený čas budú mať po dobu jedného roka, dokonca s rovnakým finančným ohodnotením. Títo zamestnanci by sa mali cítiť lepšie po fyzickej, ako aj psychickej stránke.

Zamestnanci druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg budú najmenej jeden rok pracovať len šesť hodín denne za plný plat v rámci testu, ako sa zmena pracovných hodín prejaví vo väčšej efektívnosti práce, menšej práceneschopnosti a v konečnom dôsledku i v šetrení zdrojov sociálneho systému.

"Domnievam sa, že nastal čas dať tomu vo Švédsku šancu," uviedol pre švédske noviny vychádzajúce v angličtine, The Local, zástupca starostu Göteborgu Mats Pilhelm z Ľavicovej strany (V).

Pilhelm vysvetlil, že zamestnanci radnice budú rozdelení do dvoch skupín, pričom za rovnaký plat bude jedna skupina pracovať šesť hodín denne a druhá bude mať 40-hodinový pracovný týždeň.

"Obe skupiny potom porovnáme a zistíme, v čom sa líšia. Dúfame, že zamestnanci budú menej práceneschopní a budú sa lepšie cítiť duševne i fyzicky po odpracovaní kratších pracovných zmien," konštatoval predstaviteľ radnice.

Pilhelm ďalej vysvetlil, že opatrenie môže prispieť k vytvoreniu väčšieho počtu pracovných miest a zefektívneniu práce, pretože počas dlhších pracovných zmien sa prejavuje väčšia únava a menšia výkonnosť. V niektorých odvetviach ako je starostlivosť o starých ľudí nie je podľa predstaviteľov Ľavicovej strany problémom nedostatok zamestnancov, ale to, že pracujú dlhé hodiny.

Opoziční poslanci v mestskom zastupiteľstve označili rozhodnutie radnice za populistické a načasované pred voľbami. Pilhelm tvrdí, že na zavádzaní šesťhodinového pracovného času pracujú dlhodobo.

Ak chcete aj vy pracovať na skrátený úväzok, pozrite pracovné ponuky z pracovného portálu Kariera.sk.

Viac o téme: Pracovný Čas Testovanie Práca Šesť Hodín Švédsko Goteborg Šesťhodinový
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy