Ako si prácu určite nenájdete...

Práca vám nespadne rovno do rúk. Aby ste ju získali, musíte pre to spraviť maximum.Práca vám nespadne rovno do rúk. Aby ste ju získali, musíte pre to spraviť maximum. Zdroj: photl.com

Letné mesiace sú zvyčajne „mŕtve“ mesiace pri hľadaní práce, ale zároveň sú výbornou prípravou pre tých, ktorí si chcú nájsť prácu od nového školského roka. Firmy zvyknú najímať nových ľudí od septembra, kedy chod všetkých spoločností nabieha na sto percent. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí si nevedia nájsť prácu dlhodobo. Niekde robia chybu, ale kde...

 

6 vecí, pre ktoré sú ľudia neúspešní pri hľadaní práce:

  1. Znížené sebavedomie
    Ak si neveríte a podceňujete vaše silné stránky, kto iný vám potom môže veriť? Môžete mať negatívne pracovné skúsenosti z predchádzajúceho zamestnania, ale musíte sami seba „naštartovať“.

    Návod, ako to zmeniť: Pripomeňte si, aké máte silné stránky a na tých slabých popracujte. Prezentujte sa vašimi skúsenosťami a znalosťami.
     
  2. Nikomu nepovedzte o hľadaní práce
    Takýmto spôsobom si určite prácu nájdete najskôr o rok alebo dva roky, ak si ju vôbec nájdete. Čím menej ľudí bude vedieť o tom, že si hľadáte prácu, tým máte menšiu šancu ju získať.

    Návod, ako to zmeniť: Máte predsa priateľov, bývalých kolegov, alebo pseudopriateľov na sociálnej sieti Facebook. Rozmýšľali ste nad tým, že im napíšete alebo sa s vašim „problémom“ zveríte kamarátom?
     
  3. Neupravujte životopis pre jednotlivé firmy
    Každý personalista alebo manažér by mal rozpoznať vaše pracovné skúsenosti a znalosti z vášho životopisu a podľa toho identifikovať, či ste vhodný kandidát na pracovnú pozíciu. Omyl!

    Návod, ako to zmeniť: Je na vás, aby ste sa odlíšili a poukázali na požadované schopnosti a znalosti na danú pozíciu. Je ľahšie to predostrieť na „podnose“, ako zanechať v „kuchyni“, preto upravte svoj životopis na každú zasielanú pracovnú pozíciu.
     
  4. Nebuďte flexibilní
    Ak nie ste ochotní cestovať za prácou, prispôsobiť sa pracovnému času, alebo vám nevyhovuje sedieť v otvorených kanceláriách, máte teda na výber, či budete sedieť v obývačke alebo v kuchyni.

    Návod, ako to zmeniť: Žiadna práca nie je ideálna, ale najlepšie sa adaptuje človek, ktorý je prispôsobivý.
     
  5. Ignorujte personalistov
    Ak si myslíte, že nepotrebujete personalistov na hľadanie práce, tak potom nepotrebujete asi ani prácu.

    Návod, ako to zmeniť: Personalisti sú predĺženou rukou spoločnosti. Presne vedia, akých ľudí potrebuje firma obsadiť na pracovnú pozíciu a podľa požadovaných kritérií predostrú spoločnosti vhodného človeka. Oslovte priamo personálnu agentúru alebo si pozrite, aké pracovné pozície ponúkajú personálne agentúry.
     
  6. Nebuďte pripravení na pohovor
    Pohovor je iba rozhovorom. Tak ako vie človek komunikovať s ostatnými ľuďmi, vie komunikovať aj s personalistom alebo manažérom. Odpovie na všetky otázky, ktoré vie, na ktoré nevie, neodpovie. Nie je preto potrebné si zistiť informácie o spoločnosti alebo o pracovnej pozícii. To všetko predsa povie personalista na pohovore.

    Návod, ako to zmeniť: Nechcete však ohúriť týmito informáciami práve vy? Zaujmite personalistu a zistite si čo najviac informácii o firme, o firemnej kultúre alebo o pozícii firmy na trhu. Na škodu veci nie je, zistiť si aj konkurenciu spoločnosti.

Prvý krok, ktorý teraz môžete urobiť je pozrieť si ponuky na pracovnom portáli Kariera.sk

Viac o téme: No Návod Práca Hľadanie Práce Ako Si Work Prácu Nenásť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy