Zviditeľnite sa! Personalistu kontaktujte telefonicky

Dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od všetkých ostatných životopisov, je pred alebo po odoslaní životopisu telefonicky kontaktovať priamo spoločnosť alebo personalistu.Dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od všetkých ostatných životopisov, je pred alebo po odoslaní životopisu telefonicky kontaktovať priamo spoločnosť alebo personalistu. Zdroj: photl.com

Odoslali ste práve životopis personalistovi alebo spoločnosti? Dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od ostatných kandidátov, je telefonicky kontaktovať kontaktnú osobu.

Na trhu práce je aktuálne mnoho čerstvých absolventov vysokých i stredných škôl. Personalisti dostávajú doslova stovky životopisov na jedno voľné miesto. Preto o  budúcej kariére rozhoduje každý detail v životopise.

 

„Veľmi ťažko sa dá ovplyvniť poradie, v ktorom sa životopis vyskytne v emailovej schránke personalistu. Dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od všetkých ostatných životopisov, je pred alebo po odoslaní životopisu telefonicky kontaktovať priamo spoločnosť alebo personalistu. Kandidát tak prejaví väčší záujem o prácu a zviditeľní sa,“ odporúča Lenka Beňačková, konzultant produktivity a zamestnanosti zo štatisticko-výskumnej spoločnosti TREXIMA Bratislava.

Podľa nej sa mnohokrát personalista nedostane ani k prvému riadku, pokiaľ ho na životopise niečo odradí. Treba myslieť na to, že font, veľkosť písma a riadkovanie sú tiež faktory, ktoré prispejú k prehľadnosti a prezentácii pred zamestnávateľom.

Životopis by mal obsahovať údaje, ktoré sú potrebné alebo zaujímavé na výkon požadovaného zamestnania. Ak má kandidát veľa pracovných skúseností, je vhodné vyzdvihnúť tie, ktoré súvisia s danou ponukou. V každom prípade nie je nutné spomenúť všetky predchádzajúce skúsenosti od brigády na festivale, pokladníka v supermarkete až po finančného poradcu.

„Dvojstranový prehľadný a stručný životopis zapôsobí lepšie ako celovečerné čítanie,“ zdôrazňuje Beňačková.

S fotkami veľmi opatrne. Pokiaľ v požiadavkách pracovnej ponuky nie je uvedené, že je potrebná fotografia, lepšou voľbou je fotografiu do životopisu nepridávať. Personalista si síce životopis s fotografiou všimne okamžite, avšak fotografia nemusí zapôsobiť pozitívne. Veľmi nešťastnými a smiešnymi zároveň sú fotografie z oslavy, svadby alebo dovolenky, tvrdí Beňačková.

Nevhodný názov priloženého súboru môže tiež ovplyvniť, či mail skončí v odpadkovom koši emailovej schránky príjemcu.

Záujemca o prácu nič nepokazí jednoznačným názvom súboru ako napríklad „životopis“ alebo svoje celé meno. Je lepšie vyhnúť sa prezývkam (DunčoCV) alebo názvom ako „CV-Moje-verzia21nova“. Okrem toho, prevažná väčšina ľudí posiela životopis v klasickom formáte WORD s nejednotným riadkovaním a odsekmi, pričom je rovnako jednoduché, pôsobivejšie a hlavne istejšie poslať životopis vo formáte PDF, uzatvára Beňačková.

Viac o téme: Telefonovanie Životopis Kandidát Personalista CV Kontaktovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy