Kabinet zadal ministrom úlohy na podporu zamestnanosti

trhtrh

Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová dostala od vlády za úlohu pripraviť do dvoch týždňov legislatívny návrh , ktorým by sa predĺžilo obdobie poberania dávky v nezamestnanosti.

Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová dostala od vlády za úlohu pripraviť do dvoch týždňov legislatívny návrh, ktorým by sa predĺžilo obdobie poberania dávky v nezamestnanosti. Po rokovaní vlády o tom na tlačovej besede informoval premiér Robert Fico. "V tom istom období prídu ministri, najmä minister výstavby, minister pôdohospodárstva a minister hospodárstva s tým, či finančné prostriedky, ktoré chceme v určitom rozsahu použiť na predĺženie lehoty poberania dávky v nezamestnanosti, nevieme požiť efektívnejšie na vytvorenie pracovných miest," povedal Fico. Išlo by podľa neho napríklad o rozšírenie programu zatepľovania obytných domov, či väčšie využívanie biomasy. "Nevylučujem kombináciu oboch prístupov," skonštatoval Fico. Rozsah predĺženia poberania dávky v nezamestnanosti Fico nekonkretizoval.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal podľa schváleného uznesenia vlády do konca januára spolu s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom rokovať v centrálach kľúčových zahraničných investorov o podmienkach možnosti zotrvania alebo rozšírenia ich priemyselnej produkcie na Slovensku. "Akonáhle by sa ukázalo, že je ohrozená zamestnanosť, musíme hľadať ďalšiu cestu podpory týchto investorov, aby tu zostali," povedal premiér. Podľa neho nepôjde len o investorov zo zahraničia, ale aj o domácich investorov. Šéf rezortu hospodárstva by mal tiež dostať za úlohu rokovať s kľúčovými dodávateľmi zahraničných investorov na Slovensku s cieľom stabilizovať ich dodávky.

Vicepremiér pre vedomostnú spoločnosť Dušan Čaplovič by mal do konca tohto roka predložiť návrhy, ktoré budú smerovať k lepšiemu využitiu eurofondov na udržanie zamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest. "Očakávam, že prídu návrhy, čo ešte urobiť, aby sa eurofondy využívali predovšetkým na udržanie zamestnanosti a tvorbu pracovných miest," oznámil Fico. Ministerka spravodlivosti Viera Petriková by mala pripraviť v skrátenom legislatívnom konaní návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, podľa ktorého by reštrukturalizácia dostala prednosť pred inými riešeniami platobnej neschopnosti firiem.

Niektoré protikrízové opatrenia vlády v oblasti zamestnanosti majú podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov SR Vladimíra Mojša nízku účinnosť. Uviedol to po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady o vyhodnotení účinnosti prijatých opatrení vlády pre riešenie dopadov krízy v oblasti zamestnanosti. Ako príklad opatrení s nízkou účinnosťou uviedol príspevok ku mzde zamestnanca, príspevok na podporu samostatnej zárobkovej činnosti a príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov.

"Systém verejných služieb zamestnanosti je málo výkonný," povedal Mojš. Opatrenia aktívnej politiky trhu práce sú podľa neho veľmi nákladné a málo účinné voči ohrozeným cieľovým skupinám. "Vo vzťahu k ekonomicky aktívnym osobám, ktoré stratili zamestnanie, sa pracuje nie celkom systémovo," povedal. Člen Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka považuje za najdôležitejšie neprijímať opatrenia, ktoré krízu prehlbujú. Ako príklad uviedol zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 4,1 % na 307,7 eura. Poukázal tiež na to, že štátny rozpočet na rok 2010 sa mohol viac zamerať na šetrenie verejných výdavkov.

Ako sa uvádza v materiáli, ktorý prerokovala tripartita, v období od 1. marca do 30. septembra tohto roka bolo prostredníctvom nových aktívnych opatrení na trhu práce prijatých 2 314 žiadostí na vytvorenie alebo udržanie 45 430 pracovných miest, resp. zamestnanosť uchádzačov o zamestnanie v celkovej dohodnutej sume finančných prostriedkov vo výške 24,95 mil. eur.
Zo strany zamestnávateľov je stále najväčší záujem o príspevok na podporu udržania zamestnanosti. Uvedeným opatrením bolo podporené udržanie takmer 42 tis. pracovných miest v celkovej dohodnutej sume 13,7 mil. eur. Najmenší záujem prejavujú uchádzači o zamestnanie o príspevok na podporu samostatnej zárobkovej činnosti a o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy