Odborári chcú rast miezd riešiť aj s ministrom

trhtrh

Problém rastu miezd pracovníkov malých nemocníc sa posúva k ministrovi zdravotníctva Richardovi Rašimu. Odborári ho chcú totiž vyzvať, aby pre svoj rezort zabezpečil adekvátne financovanie bez sústavného zadlžovania. To by podľa nich malo zdravotníckym zariadeniam pomôcť získať dostatok prostriedkov na zvýšenie miezd ich zamestnancov.

Problém rastu miezd pracovníkov malých nemocníc sa posúva k ministrovi zdravotníctva Richardovi Rašimu. Ako v stredu pre agentúru SITA povedal šéf odborárov Anton Szalay, chcú ministra vyzvať, aby pre svoj rezort zabezpečil adekvátne financovanie bez sústavného zadlžovania. To by podľa Szalaya malo zdravotníckym zariadeniam pomôcť získať dostatok prostriedkov na zvýšenie miezd.

Odborári tak reagujú na stretnutie s predstaviteľmi štyroch nemocníc z Liptova a Oravy. Ich riaditelia im totiž oznámili, že na rast miezd nemajú finančné prostriedky. "V podstate vylúčili akékoľvek zvyšovanie," uviedol Szalay. Riaditelia zariadení argumentovali tým, že v prípade rastu platov by okamžite klesla kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a ani to by nebol koniec. "Ak by upravili mzdy, údajne by o dva až tri mesiace boli v kolapse a museli by zatvoriť svoje brány," pokračoval Szalay.

Mzdy v malých nemocniciach by sa podľa rozhodnutia rozhodcu mali zvýšiť v dvoch etapách, k 1. septembru tohto roka a k začiatku marca 2010. V oboch prípadoch si zdravotnícki pracovníci mali polepšiť o štyri a nezdravotnícki o 3 %. Odborári na raste trvajú, zdravotnícke zariadenia namietajú, že nemajú prostriedky. Šéf odborárov vyhlásil, že tento prístup môže nemocnice priviesť až pred súd. Ďalšou možnosťou je podľa neho štrajková pohotovosť. Asociácia nemocníc Slovenska zase podľa jej predstaviteľov zvažuje obrátenie na Ústavný súd SR.

Zdravotnícke zariadenia dlhodobo upozorňujú na to, že Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa s odborármi nepovažujú za uzavretú. Podľa nich je okrem iného v rozpore so Zákonníkom práce, vyčítajú jej však aj ďalšie právne a procesné chyby. Rozhodli sa dokonca obrátiť aj na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To, však podľa Szalaya dalo za pravdu zástupcom zamestnancov.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb rokoval so zdravotníckymi zariadeniami o zvyšovaní miezd už od júna uplynulého roka. Odborári pôvodne žiadali, aby si zdravotnícki pracovníci prilepšili o 10 % a nezdravotnícki o 7 %. Neskôr však priznali, že sú ochotní svoje požiadavky obmedziť. Odmietli však prepad miezd v zdravotníctve.

Na rozdiel od malých nemocníc je situácia ohľadne rastu miezd vo fakultných nemocniciach pokojnejšia. Prezident ich asociácie Jaroslav Šajty potvrdil, že rozhodnutie rozhodcu budú rešpektovať. Ten nariadil, aby sa mzdy zvyšovali o 2,5 % po dvakrát, k 1. novembru tohto roku a k začiatku apríla budúceho roku.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy