Nezamestnanosť v EÚ v septembri opäť vzrástla

trhtrh

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v septembri bola v Európskej únii na úrovni 9,2 %, v eurozóne na úrovni 9,7 % a na Slovensku na úrovni 12 %.

Slovensku sa v septembri vyvíjala v súlade s celkovým trendom v rámci eurozóny a Európskej únie, bola však vyššia ako priemerná nezamestnanosť celej EÚ aj eurozóny. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne bola v septembri na úrovni 9,7 %, čo bol rast oproti augustovej úrovni 9,6 %. V rámci EÚ bola septembrová nezamestnanosť na úrovni 9,2 %, čo bol tiež mierny rast oproti augustovej miere 9,1 %. Miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri vzrástla na 12 % z augustovej úrovne 11,7 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, bola v septembri najnižšia nezamestnanosť v Holandsku (3,6 %), Rakúsku (4,8 %), a v Slovinsku a na Cypre (zhodne 5,9 %). Najvyššia bola v Lotyšsku (19,7 %), Španielsku (19,3 %), Írsku (13 %) a na Slovensku (12 %).

V medziročnom porovnaní vo všetkých členských krajinách EÚ došlo k rastu miery nezamestnanosti. Najmenší nárast nastal v Nemecku, z úrovne 7,1 % v septembri minulého roka na 7,6 % v septembri tohto roka, v Taliansku z úrovne 6,8 % na 7,4 % a v Belgicku z úrovne 7,3 % na 7,9 %. Najväčší rast nezamestnanosti zaznamenali v Lotyšsku, a to z úrovne 8,1 % na 19,7 %, a v Estónsku z úrovne 4,1 % na 13,3 %, pričom v prípade Estónska ide o porovnanie medzi druhým štvrťrokom 2008 a druhým kvartálom tohto roka. Na Slovensku išlo medziročne o rast z úrovne 8,9 % v septembri minulého roka na 12 % v septembri tohto roka.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy