Čo sa stane s vašim telom, keď si budete brať na toaletu mobilný telefón? Nič dobré vás nečaká

Spojenie mobilného telefónu s návštevou toalety sa môže zdať ako nevinná rutina, ktorá nám pomôže skrátiť čas. Má však negatívny vplyv na naše zdravie. Prečo radšej nechať tento komunikačný prostriedok v inej miestnosti a venovať sa našej potrebe osamote?

V modernej dobe, keď sme stále online a mobilné telefóny sa stali nepostrádateľnou súčasťou nášho každodenného života, sa vytvárajú nové zvyky a rutiny, ktoré môžu mať nečakané dopady na naše zdravie. Jedným z takýchto zvykov je spájanie používania mobilného telefónu s bežnými činnosťami, ako je návšteva toalety. Štúdia z roku 2021 uviedla, že 73 % opýtaných bez ohľadu na vek a pohlavie priznalo používanie mobilných telefónov na toalete či pri pisoári. U mladých ľudí vo veku 18 – 29 rokov tento fakt priznalo 93 % bez ohľadu na pohlavie. Napriek tomu, že sa to môže zdať ako nepodstatný detail, má to však širšie dopady, o ktorých mnohí z nás možno ani nevedia.

Hygienické riziká

Jedným z najzrejmejších dôsledkov spájania mobilného telefónu s toaletou sú hygienické riziká spojené s prenosom rôznych baktérií. Podľa štúdie z júna 2022 sú mobilné telefóny známe ako zdroj najrôznejších baktérií a mikróbov, pretože ich používaním na rôznych miestach, ako je napríklad práve toaleta, na ne prenášame všetky mikroorganizmy. Ruky si síce umyjeme, ale nikto už „nenamydlí“ svoj telefón. Všetky baktérie a mikróby na ňom zostanú prichytené a pri jeho bežnom používaní potom zvyšujeme riziko infekcií a chorôb.

Psychické dopady

Spojenie mobilného telefónu s toaletou môže mať aj psychické dopady na našu pohodu. Neustále zapojenie sa do online sveta aj v tak intímnych okamihoch, ako je návšteva toalety, nedovoľuje našej mysli oddýchnuť a regenerovať sa. To podľa jedného výskumu vedie k pocitu chronického stresu, úzkosti a dokonca aj poruchám spánku.

Negatívny vplyv na produktivitu a koncentráciu

Neustále používanie mobilného telefónu, aj v prostredí toalety, má negatívny vplyv na našu produktivitu a schopnosť sústrediť sa na dôležité úlohy. Tento zvyk vedie k častým prerušeniam koncentrácie a rozptýlenia, čo neskôr ovplyvňuje našu efektivitu a výkon v práci či štúdiu.

Vznik hemoroidov

Keď používame telefón na toalete, často tam trávime dlhšiu dobu, než je nutné. Často sa tiež sústredíme viac na obsah na obrazovke a nepriamo podporujeme nadmerné tlačenie. Hoci si skrátime dlhú chvíľu, týmto správaním prispievame k vzniku nepríjemných hemoroidov.

Riziko zápchy

Podľa niektorých lekárov môže mať dlhé vysedávanie na toalete aj negatívne dopady na celý tráviaci systém, čo môže vyústiť až do problémov so zápchou. Rozhodne je teda lepšie ponechať telefón mimo kúpeľne a venovať vyprázdňovaniu len taký čas, aký si vyžaduje.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Toaleta Zdravie Telefon
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, Reddit, Fitzivot
 
Staršie správy
Staršie správy