8 užitočných AI nástrojov, ktoré môžete využiť v práci aj vo voľnom čase

Umelá inteligencia môže byť pre niekoho postrachom, pre iných užitočným pomocníkom. V súčasnosti existuje viacero aplikácií, ktoré AI využívajú a vďaka tomu vám dokážu uľahčiť nielen pracovný, ale aj súkromný život. Stoja minimálne za vyskúšanie, aby ste zistili, čo všetko dokážu. Vybrali sme pre vás 8 najobľúbenejších a najpoužívanejších AI nástrojov.

Niektoré z týchto nástrojov sú dostupné zadarmo (minimálne v obmedzenej verzii), za iné je potrebné si zaplatiť. Platené verzie ponúkajú viac funkcií a aj lepší výsledok, preto je dobré zvážiť, za čo sa vám oplatí minúť peniaze. 

ChatGPT

Začneme tým najznámejším. Chat-GPT je vhodný na generovanie nápadov, textu, návodov a poslúži aj pri programovaní. Môžete si s ním písať po slovensky, takže je vhodný aj pre tých, čo neovládajú angličtinu. Pomôcť vám môže pri tvorbe životopisu, motivačného listu alebo pri príprave na pracovný pohovor. Môžete sa ho jednoducho opýtať čokoľvek, čo vám napadne. Ako alternatívu môžete použiť Gemini od Google. 

DALL-E / Midjourney

Obidva nástroje sú určené na generovanie obrázkov a vizuálneho obsahu na základe textových popisov a promptov. Stačí napísať, čo by na obrázku malo byť a v priebehu pár sekúnd sa vám zobrazí hotový výtvor. Ten môžete využiť aj vo svojej práci, no pokojne aj na súkromné účely. 

8 užitočných AI nástrojov, Galéria fotiek (3)

Canva

Canva patrí k obľúbeným nástrojom na úpravu fotiek, vytváranie prezentácií a vizuálnych obsahov (napríklad pre sociálne siete). V súčasnosti Canva integruje AI nástroje pre jednoduchšiu tvorbu dizajnu aj pre ľudí bez grafického vzdelania.

DeepL

Google prekladač pozná azda každý, avšak DeepL ponúka jeden z najpresnejších strojových prekladov dostupných na trhu. Je ideálny pre študentov, profesionálov aj cestovateľov, ktorí potrebujú prekladať texty alebo sa učiť nové jazyky. Preložený text má aj dobrú štylistiku, takže ani nespoznáte, že ide o preklad cez prekladač. 

Grammarly

Na kontrolu gramatiky, pravopisu či štylistiky v anglickom jazyku vám poslúži nástroj Grammarly. Je užitočný pre každého, kto píše v angličtine, pretože poskytuje návrhy na zlepšenie textu a pomáha udržiavať vysokú úroveň písomnej komunikácie.

Descript

Descript je určený primárne na úpravu zvuku a videa a automatickú tvorbu tituliek. To je mimoriadne vyhľadávané najmä v súčasnosti. Určite ste si všimli videá na sociálnych sieťach, ktoré obsahujú aj titulky. Tie nemusia ľudia tvoriť ručne, poslúži na to tento nástroj, ktorý dokonca rozpoznáva aj slovenčinu. 

8 užitočných AI nástrojov, Galéria fotiek (3)

AIVA

Ak pracujete s hudbou, môžete vyskúšať tento AI nástroj na komponovanie hudby. Môžete vytvoriť hudbu pre videá, filmy, videohry, reklamy a iné multimediálne projekty. Je to skvelý nástroj pre tvorcov, ktorí hľadajú originálnu hudbu bez potreby zamestnať profesionála.

Synthesia

Synthesia umožňuje užívateľom vytvoriť videá s použitím virtuálnych avatarov, ktorí hovoria pripravený text. Ide o kvázi virtuálnych AI moderátorov, ktorých môžu využiť napríklad médiá, no môžu slúžiť aj na vzdelávacie účely, tvorbu obsahu alebo prezentácie bez potreby skutočných hercov.

Viac o téme: Umelá inteligencia AI AI nástroje
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy