5 tipov, ako sa už dnes začať pripravovať na povolania budúcnosti

Ako vyzerajú povolania budúcnosti? Pravdou je, že nikto to nevie s istotou, ale máme celkom dobrú predstavu na základe toho, čo sa deje teraz a ako rýchlo sa veci zmenili len za posledných niekoľko rokov. Ak si tieto informácie premietneme do budúcnosti, môžeme si urobiť pomerne dobrý obraz o tom, čo môže priniesť budúcnosť práce a ako sa na niektoré z týchto možností môžeme začať pripravovať už teraz. Tu je päť trikov, ako sa začať pripravovať na kariéru budúcnosti už dnes.

Prečo sú mäkké zručnosti dôležité:

V budúcnost budú niektoré pracovné miesta vyžadovať špecifické technické zručnosti, ale nebude dostatok ľudí s týmito zručnosťami. Preto spoločnosti začnú viac zamestnávať na základe mäkkých zručností.
Mäkké zručnosti nie sú o technických znalostiach. Sú o tom, ako dokážete pracovať pod tlakom, napríklad ako spolupracujete s ostatnými, či ste kreatívni, dobre si rozvrhnete čas a ste flexibilní.

Spoločnosti zisťujú, že môžu naučiť technické zručnosti, ale nie mäkké zručnosti. Preto sa tieto mäkké zručnosti stávajú cennejšími pre budúcu kariéru. Ak sa zameriate na ich rozvoj, budete pripravení na nečakané príležitosti a budete môcť napredovať vo svojej kariére.

Na kultúrnej inteligencii záleží:

Svet je čoraz prepojenejší. Spoločnosti už neobchodujú len na miestnej alebo národnej úrovni, ale pôsobia globálne. Zamestnanci, ktorí rozumejú rôznym kultúram, budú veľmi dôležití.
Aj pracoviská sú čoraz rozmanitejšie. Schopnosť porozumieť ľuďom z rôznych kultúr a dobre s nimi spolupracovať bude kľúčová.

Ak sa chcete pripraviť na tieto budúce povolania, spoznávajte iné kultúry, cestujte, študujte v zahraničí a komunikujte s ľuďmi z rôznych prostredí.

Zoznámte sa s umelou inteligenciou (AI):

Umelá inteligencia bude veľkou súčasťou budúcnosti. Zmení spôsob, akým žijeme a pracujeme, a ovplyvní každé odvetvie a kariéru.

Poznanie AI - čo to je, ako sa používa a aké sú jej možnosti - vás pripraví na budúcu kariéru.

Nemusíte byť vývojár, aby ste sa naučili o AI. Existujú zdroje, napríklad knihy, ktoré vám pomôžu lepšie jej porozumieť.

Buďte digitálne gramotní:

Nevieme presne, ako budú vyzerať technológie budúcnosti, ale vieme, že ich bude veľa. Virtuálna spolupráca a práca na diaľku budú čoraz bežnejšie.

Ak sa chcete pripraviť, staňte sa digitálne gramotnými. To znamená, že budete rozumieť najnovším technológiám a vedieť, ako ich používať.

Držte krok s technológiami tým, že o nich budete čítať, pýtať sa na ne a používať ich vždy, keď budete môcť. To vám pomôže prispôsobiť sa novým technológiám v budúcnosti.

Učte sa celý život

Spôsob práce sa rýchlo mení. Ak chcete zostať relevantní, musíte sa učiť celý život.
V minulosti ľudia roky pracovali rovnakým spôsobom. Teraz sa však veci rýchlo menia. Tí, ktorí sa nebudú neustále učiť, zostanú pozadu.

Celoživotné vzdelávanie môže znamenať zvyšovanie vzdelania, získavanie nových zručností alebo technológií, alebo jednoducho zostať zvedavý a otvorený novým myšlienkam vo svojom odbore.

Bez ohľadu na to, ako to pre vás vyzerá, celoživotné vzdelávanie vás pripraví na budúcnosť.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Robot Budúcnosť Práca Kariéra
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, careerguide
 
Staršie správy
Staršie správy