8 najčastejších pracovných rád, ktoré radšej ignorujte: Toto už dávno neplatí

Ilustračné fotoIlustračné foto

S nevyžiadanými radami sa stretávame pomerne často a výnimkou nie je ani oblasť zamestnania. Sú veci, ktorým sme dlhé roky verili, že sú správne, no v súčasnosti platí skôr pravý opak. Toto je 8 najčastejších pracovných rád, ktoré by ste mali ignorovať, ak ich od niekoho dostanete. Predídete tak zbytočným problémom, stresu a nepohode.

1. Uchádzajte sa len o miesta, kde spĺňate všetky predpoklady.

Tento prístup môže znížiť počet pracovných príležitostí, o ktoré sa uchádzate, a obmedziť váš potenciál rastu. Mnohí zamestnávatelia uvádzajú v inzerátoch popis ideálneho kandidáta, no to neznamená, že nedajú šancu aj niekomu, kto nespĺňa všetky body. Stačí ukázať svoj záujem a ochotu učiť sa.

2. Zostaňte v práci aspoň rok, nech sa deje čokoľvek.

V životopise vyzerá dobre, ak na jednej pozícii zotrváte aspoň jeden rok a nevyzeráte ako niekto, kto strieda jednu prácu za druhou – tzv. job hopper. Ak ale nie ste na danej pozícii spokojní alebo nemôžete ďalej rásť, nie je dôvod, aby ste tam zostávali. Nebojte sa urobiť zmenu, ak si to situácia vyžaduje, a to aj po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. 

3. Nikdy neopúšťajte prácu, kým si nenájdete ďalšiu.

Hoci ide o praktickú radu z finančného hľadiska, niekedy to ľuďom môže brániť v opustení toxického pracovného prostredia. Fyzické a duševné zdravie by pre vás mali byť prioritou, preto ak vás práca ohrozuje, je potrebné ju opustiť skôr, ako si nájdete niečo iné. Samozrejme, v takomto prípade treba počítať s nejakou finančnou rezervou. 

4. Nájdite si prácu, ktorú milujete, a nikdy v živote nebudete pracovať ani deň.

Aj keď je dôležité mať prácu, ktoré vás napĺňa, nezabúdajte na to, že každá práca si vyžaduje určitý stupeň úsilia a nie všetky dni budú bezproblémové. Preto pristupujte k svojmu zamestnaniu skôr realisticky. 

8 najčastejších pracovných rád, Galéria fotiek (2)

5. Staňte sa nenahraditeľným.

Určite je dobrý pocit byť cenným zamestnancom, ktorý je pre firmu dôležitý, no spája sa s tým aj určitá povinnosť. Byť nenahraditeľným môže znamenať, že budete musieť pracovať viac ako iní, čo môže spôsobiť preťaženosť a stres. Radšej sa snažte o vytvorenie rovnováhy. 

6. Buďte prvý, kto príde, a posledný, kto odíde.

Takéto pracovné nasadenie je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Dôležitejšia je efektivita a výsledky práce než počet hodín strávených v kancelárii. Takýto prístup k práci môže negatívne ovplyvniť váš osobný život. 

7. Diplom je nevyhnutný pre úspech. 

Už dávno neplatí, že len absolventi vysokých škôl môžu uspieť na trhu práce. V súčasnosti existuje mnoho ciest k úspechu, a nie všetky zahŕňajú tradičné vzdelávanie. V mnohých odvetviach sú dôležitejšie zručnosti, skúsenosti a schopnosť neustále sa učiť a posúvať. Samozrejme, niektoré pozície si vysokoškolské vzdelanie môžu vyžadovať. 

8. Počkajte, kým sa veci zlepšia.

Pasívne čakanie na zlepšenie môže znamenať, že premeškáte príležitosti na rast a zmenu. Ak s niečím nie ste spokojní, aktívne hľadajte riešenie a zmenu. Možno to bude výstup z komfortnej zóny, ale robíte to pre seba. 

Viac o téme: Práca Klišé Pracovné rady
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Huffpost | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy