Ako sa stať produktívnejším za 60 dní? Začnite robiť týchto 9 vecí

Ilustračné fotoIlustračné foto

Ako je na tom vaša produktivita a sústredenie? Ak vás dokáže rozhodiť aj notifikácia na telefóne, môžete mať problém. Na prvý pohľad si nemusíte nič všimnúť, no práca vám môže trvať dlhšie a nedokážete sa plne fokusovať na to, čo potrebujete. Poradíme vám, ako to zlepšiť v priebehu dvoch mesiacov.

Ako uvádza portál Hack Spirit, produktívnejším sa môžete stať už v priebehu 60 dní. Vďaka tomu stihnete všetko, čo potrebujete, budete sa cítiť lepšie a nebudete v takom strese. Stačí, keď do svojho života zaradíte týchto 9 praktických stratégií. 

Upracte si

Aj keď tvrdíte, že sa vo svojom organizovanom chaose vyznáte, na svojom pracovnom stole alebo v kancelárii by ste mali mať upratané. Tým, že všetko bude mať svoje miesto a budete mať poriadok, lepšie sa sústredíte a nebudete musieť premýšľať nad tým, čo kde nájdete.

Vytvorte si dennú rutinu

Ak dopredu neviete, čo vás v ten deň bude čakať, môžete preskakovať z jednej úlohy na druhú. Napokon to dopadne tak, že nič poriadne nedokončíte a vaša produktivita bude takmer nulová. Snažte sa vytvoriť si dennú rutinu, ktorá bude pravidelná. Lepšie zorganizujete svoj čas, vďaka čomu sa zvýši aj vaša produktivita a vy na konci dňa stihnete oveľa viac ako predtým. 

Robte si pravidelné prestávky

Pri plánovaní svojej dennej rutiny nezabudnite ani na pravidelné prestávky. Pokojne si ich aj zaznačte do kalendára, aby ste vedeli, že teraz máte čas pre seba. Náš mozog nie je stavaný na to, aby sa sústredil dlhé hodiny. Doprajte si preto krátku 5-minútovú prestávku približne po 20 až 25 minútach práce. Ide o techniku zvanú Pomodoro. Váš mozog sa akoby „reštartuje“ a vy sa lepšie sústredíte na ďalšie veci. 

Ako sa stať produktívnejším Galéria fotiek (3)

Praktizujte mindfulness

Mindfulness je hlavne o tom, aby ste sa sústredili na prítomnosť a to, čo je teraz. Zamerajte sa preto na jednu úlohu a tú dokončite, nezačínajte hneď niečo ďalšie. Taktiež si viac všímajte seba a svoje reakcie a skúmajte, kedy sa vám pracuje najľahšie. 

Stanovte si realistické ciele

Nenaplánujte si, že v jeden deň dokončíte toľko úloh, čo by ste inak urobili za 3 dni. Ak to nestihnete, budete sa cítiť frustrovane a vaša motivácia klesne. Radšej si toho naplánujte menej a tešte sa z toho, ak stihnete náhodou viac. Tým sa vaša produktivita zlepší a budete sa cítiť úspešnejšie. 

Naučte sa hovoriť „nie“

Stanovte si priority a nebojte sa odmietnuť iných ľudí. Keď sa naučíte hovoriť nie, budete mať viac času na seba a svoje povinnosti. Neznamená to, že si iných nevážite a nechcete im pomôcť, ale ukážete im svoje hranice, ktoré by nikto nemal zneužívať a prekračovať. 

Pravidelne sa hýbte

Pohyb má pozitívny vplyv na funkciu nášho mozgu a aj na sústredenie. Doprajte si preto pravidelnú prechádzku, beh alebo cvičte jogu. Ak vám viac vyhovuje fitko, smelo do toho. Každý pohyb sa počíta a uvidíte, že keď ho zaradíte do svojho bežného dňa, postupom času sa budete cítiť lepšie. Nehovoriac o tom, že to bude mať pozitívny vplyv na vaše celkové zdravie. 

undefined Galéria fotiek (3)

Dodržujte pitný režim

Dehydratácia môže negatívne vplývať na zdravie a aj na sústredenie. Preto pite pravidelne a dodržujte pitný režim. Môžete so sebou nosievať fľašu s vodou, ktorú budete mať aj na svojom pracovnom stole. 

Doprajte si dostatok spánku

Aby sa váš organizmus dostatočne zregeneroval, musíte spať dostatočne dlho, ideálne 7 až 8 hodín. Dôležitá je aj kvalita spánku, preto sa večer vyhnite kofeínu a dlhému pozeraniu do mobilu. Ráno sa tak zobudíte s väčšou energiou, ktorá pozitívne ovplyvní celý váš deň.

Ak sa chcete stať produktívnejším, choďte na to krok po kroku. Tieto veci vám v tom rozhodne pomôžu. 

Viac o téme: Produktívnosť Ako byť produktívny
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Hack Spirit | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy