Týka sa vás týchto 7 bodov? Ide o znak, že ste inteligentní, ale máte príliš nízke sebavedomie

Nízke sebavedomie trápi viac ľudí, ako si možno myslíme. Kvôli tomu, že si dostatočne nedôverujeme, prichádzame o množstvo príležitostí. Týchto 7 znakov je dôkazom, že sa to týka aj vás, a to aj napriek tomu, že ste skutočne inteligentní a múdri. Nemyslíte, že tak zbytočne mrháte životom?

Príliš nad všetkým premýšľate

Počuli ste už pojem overthinking? Práve ten sa vás týka, pretože každé jedno rozhodnutie si musíte premyslieť z každej strany. A to sa týka aj úplných maličkostí. Dôvod? Bojíte sa nesprávneho rozhodnutia alebo že urobíte chybu, za ktorú vás budú iní kritizovať. Toto neustále premýšľanie môže viesť k nerozhodnosti a tomu, že sa zacyklíte vo svojich myšlienkach. 

Porovnávate sa s inými

Keďže máte nízke sebavedomie, nedôverujete si, a tak sa neustále porovnávate s ostatnými. Máte totiž pocit, že všetci to robia lepšie ako vy, sú šikovnejší, múdrejší, krajší a úspešnejší. Táto súťaživosť ale ešte viac zhoršuje to, čo si o sebe myslíte a ako vnímate svoju hodnotu. 

Podceňujete svoje schopnosti

Aj napriek tomu, že sa vám darí, nechcete oceniť svoje schopnosti. Radšej to zvalíte na šťastie alebo náhodu, no nechcete si priznať, že ste to dokázali vy kvôli tomu, čo všetko ovládate. Bagatelizujete svoje úspechy, kvôli čomu nemôžete naplno ukázať svoj potenciál. Ak vás niekto pochváli, radšej zmeníte tému, pretože máte problém aj s prijímaním komplimentov. 

Perfekcionizmus je vaše druhé meno

Perfekcionizmus je častý u inteligentných ľudí s nízkym sebavedomím. Nejde ale ani tak o to, že chcete urobiť všetko na 100 %, ale o to, že sa bojíte zlyhania a kritiky. Myslíte si, že keď sa budete snažiť o dokonalosť, nikto nebude mať dôvod kritizovať. Takéto správanie má ale negatívny vplyv na duševné zdravie.

Týka sa vás týchto Galéria fotiek (2)

Potrebujete overenie od iných

Vo všetkom hľadáte potvrdenie alebo schválenie od iných. Tým, že si dostatočne neveríte, máte problém uveriť, že ste niečo urobili dobre, a tak to potrebujete počuť od niekoho iného. Kvôli tomu sa ale môžete dostať do situácií, kedy budete robiť aj veci, ktoré v skutočnosti nechcete, a to len preto, že vám to niekto povedal. Nebojte sa jednať za seba. 

Bojíte sa riskovať 

Váš strach zo zlyhania vám bráni v tom, aby ste vystúpili zo svojej komfortnej zóny a riskovali. Radšej zostanete roky v práci, ktorá vás nenapĺňa, než aby ste išli za svojím snom a založili si vlastnú firmu. Alebo sa uchádzali o iné miesto. Prichádzate tak o možnosť rásť a zdokonaľovať sa. Nie nadarmo sa hovorí, že risk je zisk. Dokedy sa chcete podriaďovať strachu, že nie ste dosť dobrí?

Máte strach z úspechu 

Tento bod úzko súvisí aj s predošlým. Kým iní ľudia sa z úspechu tešia, vy z neho máte obavy, pretože by to znamenalo, že sa o vás bude viac hovoriť a budete priťahovať viac pozornosti. A tak radšej zostanete vo svojej zóne pohodlia a komfortu. V hĺbke duše možno patríte k ambicióznym ľuďom, ktorí chcú toho veľa dokázať, no váš strach vám nedovolí to ukázať. 

Tak čo, našli ste sa v týchto znakoch? Nedovoľte, aby vám vaše nízke sebavedomie bránilo v úspechu. Využite svoju inteligenciu a potenciál a dokážte sebe aj iným, že na to máte. 

Viac o téme: Inteligencia Nízke sebavedomie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Hack Spirit | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy