8 mylných predstáv o čase, ktoré vás robia menej produktívnymi

"Čas sú peniaze," ako sa hovorí. Všetci vieme, že čas je cenný, ale je vrtkavý. Napriek tomu, že to vieme, často ho premrháme bez toho, aby sme si to uvedomili. Akoby sme sa stále snažili pochopiť, ako čas vlastne funguje. Time manažment je síce v móde, ale je opradený mýtmi.

Tieto falošné presvedčenia sťažujú dobré využívanie času a skutočnú produktivitu. Pokazia našu predstavu o tom, čo skutočne znamená byť produktívny, a spôsobujú, že sme menej výkonní, demotivovaní, náchylní na vyhorenie a zle sa rozhodujeme.

Aby sme sa vysporiadali s niektorými z týchto mylných presvedčení, najprv pochopme, čo znamená "čas", keď ide o produktivitu.

V tomto článku vyvrátime 8 mýtov o čase, ktoré vás možno brzdia v produktivite.

Mýtus 1: Všetok čas je rovnaký.
Mnohí si myslia, že všetok čas je rovnaký a môžeme ho využívať, ako chceme, bez následkov. To však nie je pravda. Niektoré momenty sú dôležitejšie ako iné. Čas strávený s blízkymi alebo starostlivosťou o seba samého je cennejší ako prechádzanie sociálnych sietí.

Mýtus 2: Čas je nehmotný.
Čas sa môže zdať nehmotný, ale je to skutočný a vzácny zdroj. Na jeho kvalite záleží viac ako na jeho množstve.

Mýtus 3: Viac času znamená vyššiu produktivitu.
Produktivita nie je len o tom, že máte viac času. Je to o rozumnom využívaní času. Na kvalifikovanosti, motivácii a sústredení záleží viac ako na tom, či máte hodiny navyše.

Mýtus 4: Manažment času znamená robiť viac.
Time management nie je len o tom, aby ste urobili viac úloh. Je to o hľadaní rovnováhy a nájdení času na oddych a zábavu.

Mýtus 5: Ak chcete byť produktívni, musíte všetko robiť sami.
Robiť všetko sám sa môže zdať produktívne, ale nie je to udržateľné. Delegovanie úloh môže ušetriť čas a zvýšiť efektivitu.

Mýtus 6: Kontrolovať svoj kalendár je nemožné, ak nie ste šéfom.
Aj keď nie ste šéfom, môžete svoj čas efektívne riadiť stanovením hraníc, určením priorít úloh a používaním nástrojov na udržanie organizácie.

Mýtus 7: Je dobré byť neustále zaneprázdnený.
Byť neustále zaneprázdnený nie je zdravé. Vedie to k vyhoreniu a zníženiu produktivity. Pre udržanie produktivity je nevyhnutné robiť si prestávky a odpočívať.

Mýtus 8: Time manažment je jednorazové riešenie.
Time management nie je jednorazová záležitosť. Aby bolo efektívne, vyžaduje si neustále úsilie a prispôsobovanie.

Pochopenie týchto mýtov vám pomôže lepšie využívať svoj čas a pristupovať k time managementu pozitívnejšie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy