10 varovných znakov, že sa z vás stáva workoholik: POZOR, inak vám hrozia tieto problémy

Ilustračné fotoIlustračné foto

V súčasnosti sa čoraz väčší dôraz kladie na pracovný výkon. Ľudia chcú byť tými najlepšími a zarábať čo najviac, no niekedy to neodhadnú a pracujú až príliš. Workoholizmus, teda závislosť na práci, sa týka mnohých z nás. Ako zistiť, že začínate mať problém? Existuje viacero spôsobov, ako to odhaliť. Určite to nepodceňujte.

Workoholizmus je stav, ktorý sa prejavuje nadmerným pracovným nasadením a nedostatkom rovnováhy medzi pracovným a osobným životom. Pre mnohých je práca zdrojom identity a sebarealizácie, no ak sa stane jediným dôležitým aspektom vášho života, môže to mať závažné dôsledky na fyzické aj duševné zdravie.

Ako odhaliť workoholizmus?

Problémom je, že si workoholizmum často zamieňame s vyšším pracovným tempom, zdravou pracovnou morálkou alebo jednoducho láskou k práci. Preto by ste si mali dať obzvlášť pozor na týchto 10 varovných znakov, ktoré vám prezradia, že môžete mať problém a mali by ste v práci trochu ubrať tempo. 

10 znakov, že sa worhokolizmus týka aj vás:

  1. Neustále myslíte na prácu, dokonca aj mimo pracovného času. Dopredu premýšľate nad tým, čo a ako môžete urobiť, prípadne zlepšiť.
  2. Nedokážete po práci oddychovať alebo relaxovať. Ak sa vám to náhodou aj podarí, máte výčitky svedomia alebo pocit viny či úzkosti, že sa nevenujete svojej práci.
  3. Už dlhší čas ste si nezobrali voľno alebo dovolenku. Nie, že by ste si ju nemohli dovoliť, ale nechcete prísť ani o deň v práci.
  4. Strácate záujem o iné činnosti, aktivity či koníčky. Väčšinu času sa sústreďujete len na prácu a riešite ju aj po skončení pracovnej doby.
  5. Kvôli vysokému pracovnému nasadeniu sa zhoršujú vaše vzťahy s kolegami, prípadne aj s nadriadenými, ktorí s vami jednoducho nestíhajú. 
  6. Zanedbávate svoj súkromný život a blízkych ľudí. Netrávite s nimi dostatok času, neozývate sa im a nestretávate sa s nimi tak často ako doteraz.
  7. Máte problémy so spánkom. Nespíte dostatočne dlho, často sa budíte, neviete rýchlo zaspať a ráno sa prebúdzate unavený. Problémom môžu byť aj neustále myšlienky na prácu. 
  8. Zabúdate na svoje dobro a zdravie. Prácu kladiete na prvé miesto a je dôležitejšia než čokoľvek iné, čo sa deje vo vašom živote alebo čo sa týka zdravotného stavu. 
  9. Ste posadnutý úspechom a veľmi sa obávate zlyhania alebo neúspechu. Máte starosti, či pracujete dosť a či by ste to nemali robiť ešte lepšie.
  10. Na možné problémy so závislosťou na práci vás upozorňuje aj okolie. Vaši blízki a kolegovia si všimli, že to preháňate a snažia sa vás usmerniť. 

10 varovných znakov, že Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Čo môže závislosť na práci spôsobiť?

Nadmerné pracovné nasadenie bez primeranej rovnováhy môže viesť až k vyhoreniu. S ním sa spája aj znížená efektivita práce, zvýšená chybovosť a strata motivácie. Môžu sa zhoršiť vaše vzťahy s rodinou, priateľmi, kolegami a nadriadenými. Často sa dostavia aj zdravotné ťažkosti, ako bolesti hlavy, svalov, úzkosť, depresia či problémy so spánkom. 

Workoholizmus je závislosť ako každá iná, a tak by ste k tomu mali aj pristupovať. V prvom rade si musíte uvedomiť, že máte problém a následne hľadať riešenie. Pomôže vám dovolenka, rozhovor s blízkymi, ale nebojte sa vyhľadať aj odborníka. Čím skôr to začnete riešiť, tým ľahšie sa z toho dostanete.  

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Workoholizmus Workoholik Závislosť na práci
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy