5 dôvodov, prečo je dôležité vedieť sa v práci správne ohodnotiť

Určite ste už dostali na pracovnom pohovore otázku, aký plat by ste si predstavovali. Keďže nechceme vyzerať namyslene, často povieme nižšiu sumu, než by sme v skutočnosti chceli. Prípadne sa ocitnete v situácii, kedy pracujete vo firme už dlhší čas a chceli by ste zvýšiť plat, no bojíte sa o to požiadať.

Ide o typické prípady, s ktorými sa denne stretáva množstvo pracovníkov nielen na Slovensku, ale v celom svete. Kvôli tomu sú zamestnanci nespokojní a podráždení. A pritom schopnosť ohodnotiť sa by  mohla všetko napraviť a zlepšiť. 

Naučte sa určiť svoju hodnotu. Ak neviete, aký plat by ste si mali vypýtať, v našom nedávnom článku nájdete jednoduché tipy, ako na to. Ak dokážete ohodnotiť seba a svoj výkon, prinesie vám to týchto 5 výhod. 

Môžete získať vyššiu výplatu

V súčasnosti sa zíde každé jedno euro navyše. Nepodceňujte sa a nevykonávajte danú prácu za almužnu. Ak sa necháte takýmto spôsobom zneužívať, negatívne sa to odrazí nielen na vašej peňaženke, ale aj psychike. Vyššia výplata úzko súvisí s vyšším pocitom šťastia v živote. Preto sa oplatí aspoň to vyskúšať.

Podporí to vaše sebavedomie

Ak sa vám podarí uspieť a získate vyššiu výplatu, môže to zlepšiť aj vaše sebavedomie a to, akým spôsobom na seba pozeráte. Budete to považovať za svoj úspech, ktorý vás môže nakopnúť v tom, aby ste sa takto snažili aj naďalej. A nemusí ísť len o prácu, ale pokojne aj o osobný život. 

Nebudú s vami zametať 

Nadriadení si zväčša dovoľujú k zamestnancom, ktorí sú ustráchaní a prikývnu na všetko, čo sa im povie. Ak však ukážete, že si viete povedať svoje a chcete, aby niekto oceniť vašu prácu a snahu, nebudú s vami tak zametať. Môže im to byť dokonca veľmi sympatické, nakoľko sa to v súčasnosti veľmi nevidí. 

Budete sa cítiť v práci lepšie a spokojnejšie

Predošlé body môžu následne viesť k vašej celkovej spokojnosti a pohode na pracovnisku. Vyššie sebavedomie sa automaticky spája s lepšou náladou a nižším stresom. Už nebudete chodiť do práce so stiahnutým žalúdkom, ale skôr s úsmevom. 

Lepší pracovný výkon 

Schopnosť ohodnotiť sa a uspieť môže nepochybne naštartovať aj váš pracovný výkon. Ak sa vám podarí získať vyšší plat, budete chcieť ukázať, že ste si to naozaj zaslúžili a podáte tie najlepšie výkony. Zvýši sa tiež vaša motivácia, pretože budete vedieť, že vaše úsilie viac nevyjde nazmar. 

Ak stále váhate nad tým, či požiadať o zvýšenie platu a ukázať svoju hodnotu, prestaňte. Čím skôr sa k tomu odhodláte, tým skôr si užijete vyššie spomenuté benefity. 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy