5 spôsobov, ako sa zbaviť úzkosti z ťažkej finančnej situácie

finančný stres, finančný stres,

Finančné napätie môže prameniť z dlhov, nedostatku peňazí, výdavkov na výchovu detí alebo dokonca vzťahu s niekým, kto nevie s peniazmi narábať. Ak sa zbavíte starostí o financie, budete sa môcť zamerať na ďalšie dôležité oblasti svojho života a trocha si oddýchnuť, pretože viete, že máte v pláne zvládnuť svoju finančnú situáciu. Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť teraz, aby ste zmiernili svoj finančný stres a uľahčili si každodenné fungovanie.

Čeľte faktom

Ak si nie ste istí rozsahom vašich problémov s peniazmi, vyvolá to úzkosť a stres. Naplánujte si voľný deň, aby ste si mohli pozrieť všetky svoje výkazy a účty. Zistite, či ste v červených číslach a koľko vám chýba. Vedieť, s čím sa pasujete, je prvým krokom k vyriešeniu situácie. Ak výkazom nerozumiete, požiadajte niekoho, komu dôverujete, aby vám pomohol.

Vytvorte si rozpočet

Akonáhle budete mať prehlaď o svojich výdavkoch, pozrite sa na svoje príjmy. Zistite, koľko vám zostalo po splnení všetkých vašich povinností a zaplatení všetkých účtov. Keď viete, čo si môžete dovoliť minúť každý mesiac, budete mať väčšiu kontrolu.

Ak to potrebujete, požiadajte o pomoc

Ak máte priveľké problémy na to, aby ste ich vyriešili sami, vyhľadajte pomoc. Zvyčajne sa dá dohodnúť na nižších splátkach, ak sa včas ozvete a vysvetlíte svoju situáciu, prípadne zvážte refinancovanie. Ak nepožiadate o pomoc, môžete často ešte zhoršiť problémy - ľudia si požičiavajú peniaze, aby splatili staré dlhy a vytvárajú si tak nové, môžu to skončiť začarovaných kruhom drahých pôžičiek.

Peniaze si odkladajte                  

Ak si môžete dovoliť každý mesiac odložiť nejaké peniaze, vytvorte krízový fond. Poradcovia zvyčajne odporúčajú odložiť náklady na tri mesiace na ľahko dostupnom sporiacom účte, ktorý môžete použiť na neočakávané výdavky. Ak sa to nedá, snažte si odložiť čo najviac, užitočné budú všetky finančné prostriedky, ktoré si odložíte.

Pochopte svoj vzťah k míňaniu

Nie každý, kto má úzkosť z financií musí mať aj finančné problémy. Je možné, že pri utrácaní jednoducho cítite paniku a namiesto toho, aby ste si peniaze užili ich hromadíte. Možno ste vyrástli v rodine, v ktorej nebolo veľa peňazí, a máte preto strach. Možno necítite istotu vo vašom partnerskom alebo pracovnom živote. Spýtajte sa sami seba, či ste sa cítili lepšie, ak by ste mali v banke viac peňazí, alebo by bolo lepšie minúť ich na niečo, čo skutočne potrebujete.

Ak si chcete zarobiť peniaze navyše, nové zamestnanie je jedným z najlepších riešení. Nájdite si ho pomocou Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky brigád podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Photo: Gettyimages, bestlife

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy