5 vecí, na ktoré chudobní ľudia zbytočne míňajú peniaze

mrazená pizza, pizza, nezdravé jedlomrazená pizza, pizza, nezdravé jedlo Zdroj: getty

Rôzne sociálno-ekonomické triedy utrácajú peniaze za rôzne veci. Napríklad bohatí ľudia zvyčajne kupujú viac zdravých potravín ako chudobní. Chudobní často utratia viac peňazí za účty ako čokoľvek iné. Obe skupiny utrácajú peniaze, ale na rôzne veci. Pozrite sa, ako míňajú peniaze chudobní ľudia. Popremýšľajte nad tým či aj vy nemíňate svoje peniaze na zbytočnosti. Nájdite si chvíľku a dozviete sa viac o tom, kde mrháte peniazmi a ako to môžete zmeniť.

Nezdravé jedlo

Existuje mýtus, že chudobní ľudia si nemôžu kúpiť zdravé jedlo, pretože je príliš drahé. Pozreli ste sa niekedy na cenu čerstvého ovocia a zeleniny v porovnaní s hranolkami, zmrzlinou a mrazenej pizze? Navyše, nezdravé jedlo je drahšie aj preto, že nevydrží tak dlho ako vrece mrkvy alebo ryže. Zdravé telo je na nezaplatenie. Mnoho ľudí si myslí, že boháči jedia iba homáre, ale realita je taká, že väčšina z nich to nerobí. V skutočnosti nakupujú čerstvú zeleninu, ovocie a potraviny s vysokým obsahom zdravých tukov.

Impulzívne nákupy

Koľkokrát ste sa pri pokladni pozreli na všetky cukríky, tyčinky a ďalšie pochutiny? Sú umiestnené strategicky (a často s riadnou prirážkou) a je veľmi ťažké im odolať. Môže sa vám stať, že dnes uvidíte niečo na internete a pocítite okamžité vzrušenie. Pri pohľade na bannery s nápismi "Výpredaj“ či obrázkami percent si dávajte pozor, aby ste v konečnom dôsledku neobjednali domov kopec zbytočností.

5 vecí, na ktoré Galéria fotiek (5)

Fitnes produkty a zázračné diéty

Chcete rýchlo schudnúť. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na zdravé stravovanie a zhodili pár kilogramov týždenne, rozhodnete sa kúpiť novú zázračnú pilulku na chudnutie a pár fitness produktov, ktoré vám pomôžu cvičiť. Čoskoro však zisťujete, že zakúpený tovar bol nielen predražený, ale navyše ani nefunguje. Pretože nemáte cvičebný plán alebo kvalitný jedálniček upravený na chudnutie, čoskoro zistíte, že zázračné produkty iba zbierajú prach a zaberajú miesto.

Hazard

Hazardné hry môžu byť čokoľvek od kasína až po zakúpenie lotériového lístka. V dnešnej dobe dokonca môžete hazardovať z pohodlia domova. Iste, možnosť vložiť 10 eur do automatu a získať späť 50 znie skvele, ale čo urobíte, keď sa vám peniaze vôbec nevrátia? Myslíte si, že je to váš šťastný deň a čoskoro opúšťate herňu s prázdnymi vreckami. Uistite sa, že si hazard môžete dovoliť. To, že na svojom účte máte nejaké peniaze, ešte neznamená, že musíte bežať do kasína. Po druhé, musíte mať rozpočet. Keď raz utratíte stanovené peniaze, utekajte domov.

5 vecí, na ktoré Galéria fotiek (5)

Cigarety a tabak

Nielenže je to škodlivé, navyše chudobní ľudia míňajú na fajčenie najviac. V skutočnosti sú to často najnižšie sociálno-ekonomické skupiny, ktoré míňajú viac peňazí na hazard, aj keď cena krabičky cigariet sa približuje k 4 eurám. To znamená, že tuhí fajčiari minú na cigarety okolo 120 eur mesačne. Za rok je to až 1440 eur. Tieto peniaze by mohli byť lepšie využité na dôchodkové sporenie alebo by sa za ne dala kúpiť príjemná dovolenka pri mori.

Ak si chcete zarobiť peniaze navyše, nové zamestnanie je jedným z najlepších riešení. Nájdite si ho pomocou Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky brigád podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Peniaze Životný štýl Zamestnanci Šetriť Míňať
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: alux.com Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy