Uviazol v Maďarsku, spoza hraníc pomáha nemocniciam: Živnostník Martin vyrába pre zdravotníkov ochranné štíty

Rodina živnostníka Martina sa len pred nedávnom presťahovala do maďarskej obce Rajka, pár desiatok kilometrov od slovenských hraníc. Ako päťčlenná rodina si chceli užívať výhody rodinného domu. Nečakali však, že o pár mesiacov sa pre nich situácia skomplikuje. Vážna situácia, ktorá vznikla so šírením koronavírusu a priniesla uzatváranie hraníc, spôsobila, že rodina uviazla v Maďarsku.

"V Rajke sme takpovediac uviazli všetci. Všetci okrem mojej manželky Veroniky, ktorá má vybavenú pobytovú kartu, a teda môže cestovať na Slovensko a späť. Ja s deťmi by sme mohli z Rajky len odísť, do domu by sme sa bez pobytovej karty vrátiť nemohli," vysvetľuje Martin, 49-ročný živnostník.

Situácia pre nich najprv nevyzerala ružovo. Martin svoju dielňu v Bratislave nemohol otvoriť, a tak hrozilo, že budú žiť len z príjmu manželky. Ukázalo sa však, že Martinove šikovné ruky sa dajú využiť v zdravotníctve. V nemocnici, v ktorej pracuje Martinova manželka, chýbali ochranné štíty pre zdravotníkov. Hneď, ako sa o tom od manželky dozvedel, jej navrhol, že ich vyrobí. "Napadlo mi, že by sa dali vyrábať zo stavbárskych prilieb. Manželka súhlasila a tak som sa pustil do výroby," opisuje, ako to celé začalo.

Uviazol v Maďarsku, spoza Galéria fotiek (8)

Nečakanej pomoci v podobe pár kusov ochranných štítov sa nemocnica potešila. Potrebovali ich však oveľa viac. Martin sa spojil s iniciatívou Kto pomôže Slovensku, ktorej ponúkol možnosť dodania týchto ochranných pomôcok. Iniciatíva prejavila záujem a Martin dostal objednávku na dodanie vyše 200 kusov šítov. Zrazu sa pre živnostníka, ktorý bol odrezaný od svojej dielne a zákaziek, našla činnosť, ktorá ho zamestnala a najmä napĺňala. 

Výroba ochranných štítov Martinovi zo začiatku trvala dlhšie, hľadal správny a efektívny postup. Ten si postupne vypracoval, dnes mu výroba jedného štítu trvá približne 30 minút. Veľmi ocenil, že do výroby štítov sa zapojili aj jeho tri dcéry. "Dievčatá mi veľmi pomohli, či už pri rozbaľovaní súčiastok, alebo kompletovaní štítov. Zároveň to bol vynikajúci spôsob, ako zabezpečiť, aby sa deti zatvorené v dome nenudili," usmieva sa.

A ako výroba štítu vlastne prebieha? "Na výrobu štítu používam stavbársku prilbu, z ktorej odrežem nepotrebné časti. Na takto upravenej prilbe ofrézujem hrany, aby boli hladké a používanie prilby bezpečné. Potom namontujem držiak ochranného štítu, ktorý je z materiálu podobnému plexisklu. Následne zostáva prichytiť samotný štít," vysvetľuje Martin postup práce.

Uviazol v Maďarsku, spoza Galéria fotiek (8)

Martin doteraz vyrobil 250 štítov, ktoré sú distribuované do nemocníc po celom Slovensku a slúžia tým, ktorí ich najviac potrebujú - zdravotníkom. Martina jeho nová, nečakaná práca teší: "Je to kreatívna robota, zmysluplne vypĺňam svoj čas v karanténe a zároveň tak môžem pomáhať tým, ktorí to potrebujú."

Uviazol v Maďarsku, spoza Galéria fotiek (8)

Uviazol v Maďarsku, spoza Galéria fotiek (8)

Hotové ochranné štíty, ktoré Martin vyrobil a ktoré už zdravotníci používajú

Potrebujete ochranné štíty aj vo vašom zdravotníckom zariadení? Kontakt na Martina vám v prípade záujmu poskytne redakcia.

Ďakujeme Martinovi a všetkým ľuďom, ktorí prispievajú k tomu, aby sme spoločne zvládli pandémiu koronavírusu.

Pomáhate v tomto období svojmu okoliu aj vy? Napíšte nám do komentárov, ako.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 8
Viac o téme: Príbeh Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: archív M.Ž.
 
Staršie správy
Staršie správy