Staňte sa atraktívnymi pre zamestnávateľa a ukážte svoje kvality

Ak sa chcete zamestnať, neváhajte a nájdite si stáž, vďaka ktorej vám v CV pribudne pracovná skúsenosť. Ak sa chcete zamestnať, neváhajte a nájdite si stáž, vďaka ktorej vám v CV pribudne pracovná skúsenosť. Zdroj: thinkstock.com

Ak chcete predbehnúť svojich rovesníkov a ihneď po skončení štúdia sa zamestnať, neváhajte ani chvíľu a nájdite si stáž, vďaka ktorej vám v životopise pribudne pracovná skúsenosť. U potenciálneho zamestnávateľa si po skončení štúdia „šplhnete“ a zvýšite tak šance, aby vás pozvali na pohovor.

Študenti a absolventi majú možnosť nabrať skúsenosti z praxe prostredníctvom stáží či trainee a absolventských programov už v priebehu štúdia alebo bezprostredne po jeho skončení. Mnohé spoločnosti im ponúkajú príležitosti, vďaka ktorým sa po ukončení vzdelávacieho procesu omnoho jednoduchšie zaradia na pracovný trh.

Nájsť si prácu popri štúdiu sa mnohokrát javí ako neprekonateľný a dlhodobý problém. Časové zosúladenie rozvrhu hodín a pracovnej doby je niekedy komplikované a môže sa stať prekážkou pri uzavretí dohody so zamestnávateľom. Nasleduje hľadanie akejkoľvek brigády, ktorá nesúvisí so študovaným odborom s cieľom finančne si prilepšiť. Do budúcna však takéto riešenie nemusí prinášať toľko benefitov v porovnaní so situáciou, kedy si študenti už počas štúdia alebo okamžite po jeho ukončení nájdu miesto v spoločnosti, ktorej smerovanie sa týka študovaného odboru. 

Veľké spoločnosti, akými sú napríklad DM drogerie markt, AVON, Slovnaft či ČSOB ponúkajú študentom a absolventom jedinečné príležitosti zúčastniť sa platenej stáže, trainee programu alebo programu cieleného priamo na absolventov. Niektoré možnosti sú určené pre študentov 2. a 3. ročníka, iné pre vysokoškolákov vo 4. a 5. ročníku a ukrátení nie sú ani tí, čo už doštudovali.

Národné dni kariéry Galéria fotiek (2) Zdroj: Jan Zemiar

V DM drogerie markt sú žiadaní študenti 2. a 3. ročníka, ktorí si môžu v priebehu stáže vyskúšať prácu na rôznych oddeleniach od marketingu, nákupu, personalistiky až po logistiku a ďalšie. Okrem cenných skúseností získajú študenti po ukončení programu aj šancu zamestnať sa.

Príležitosť nadobudnúť nové skúsenosti poskytuje aj ČSOB, ktorá ponúka platený polročný trainee program pre študentov 4. a 5. ročníka vysokých škôl zameraných najmä na ekonómiu, bankovníctvo, financie, matematiku, informačné technológie alebo hospodársku informatiku

„Je na samotnom študentovi, koľko z príležitosti vyťaží. V rámci ČSOB Trainee Programu je priamo zapojený do diania na odbornom útvare, má možnosť prinášať vlastné návrhy a realizovať ich spolu s tímom špecialistov. Prostredníctvom samostatnej práce pod vedením mentora, ale i počas prednášok a kratších stáží na príbuzných útvaroch pracuje na sebe a získava skúsenosti z praxe, ktoré sú pri hľadaní ďalšieho zamestnania veľkou výhodou,“ povedala Eliška Čepcová, personálna konzultantka ČSOB.

Odštartovať svoju kariéru môžu študenti aj v spoločnosti AVON, kde sa stretnú s reálnym priebehom práce v spoločnosti.

„Kariéra v AVONE je otvorená pre študentov na interných oddeleniach, či už ide o marketing, financie, PR. Brigádnici sú vnímaní ako rovnocenní členovia tímu, to znamená, že sa stretávajú s reálnymi situáciami, či už ide o spoluprácu na projektoch spoločnosti, podieľanie sa na tvorbe tlačovín, stretnutí s agentúrami a inými externými partnermi a podobne. Je to príležitosť získať mieru zodpovednosti, samostatnosti či kreativity,“ vysvetlila Lucia Kučerová, HR business partner pre AVON.

Slovnaft sa so svojím absolventským programom zasa sústredí na mladých absolventov technických aj netechnických smerov, ktorým poskytuje možnosť získať ročnú platenú prácu. Spoločnosť obsadzuje spolu 44 pracovných miest. Tí, ktorí uspejú počas výberového procesu skladajúceho sa napríklad z on-line jazykových testov, osobnostných testov či osobných pohovorov, budú v dĺžke jedného roka pracovať v zmieňovanej firme, kde majú šancu získať trvalé pracovné miesto po ukončení programu.

Aktuálne ponuky vhodné pre študentov a absolventov nájdete aj na pracovnom portáli Kariéra.sk.

 

Viac o téme: Absolvent Stáž Stáže Trainee program Absolventský program Program pre absolventov Pracovná skúsenosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Michaela Pavelková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy