VIDEO: Žite svoj sen a nie sen niekoho iného!

Ži svoj vlastný sen a rozbehni sa v podnikaní.Ži svoj vlastný sen a rozbehni sa v podnikaní. Zdroj: photl.com

Michal Siklienka sa bál postaviť na odpor všetkým, ktorí od neho očakávali, že úspešne dokončí vysokú školu. Tu však pochopil, akým smerom sa chce uberať. Kvôli chorobe prerušil štúdium a ako nováčik sa vrhol na podnikanie v oblasti záhradného dizajnu. V rámci seriálu Rozbehni sa! vám prinášame rady, ako sa nebáť okolia a veriť sám sebe pri realizácií svojich pracovných plánov.

Počas štúdia na Ekonomickej univerzite si Michal Siklienka aj so svojimi spolužiakmi vybral predmet Personal Development Plan. Jednou z vecí, ktoré riešili na predmete bola úloha, ako nájsť sám seba. Už tu si Michal uvedomil, čo v živote chce robiť úplne niečo iné, ako riešili na škole. Odpovedal si na dve otázky. Aké sú moje hodnoty v živote? Čo chcem v živote robiť. Odpoveď prišla.

„Uvedomil som si, že škola mi nedá ani jedno z toho, čo som chcel dosiahnuť,“ hovorí Michal Siklienka.

„V živote človeka sú dôležité dva dni. Jeden, keď sa narodíte a druhý, keď zistíte prečo.“

Túto vetu od spisovateľa Marka Twaina si zobral k srdcu aj sám Michal. Odo dňa, kedy mu diagnostikovali chorobu, si začal uvedomovať, že ak chce niečo dosiahnuť, musí ísť za tým. V žiadnom prípade mu to nemôže znemožniť žiadna choroba. Po prerušení štúdia na vysokej škole mal štyri mesiace na založenie firmy. Rozhodol sa pre návrhy, realizácie a údržby záhrad.

 „Ak máte nejakú predstavu, čo chcete v živote robiť, nečakajte na nič. Chyťte sa myšlienky.“

„Ty máš šťastie, znie reakcia viacerých ľudí z môjho okolia. Šťastie je však na rozhodnutí každého človeka.“

Pri roznášaní letákov získal prvú zákazku na prevzdušnenie trávnika, ale až druhá zákazka bola zlomová, kedy jeho návrh vyhral spomedzi návrhov dvoch záhradných architektov na realizáciu záhrady v súkromnom dome. Onedlho prišla ďalšia myšlienka, založiť záhradné centrum, ktorého realizáciu sa mu podarilo po viacerých byrokratických papierovačkách zrealizovať.

Pár myšlienok k rozbehnutiu vlastného biznisu od Michala Siklienku:

„Treba bojovať do poslednej chvíle.“

 „Nestrácajte čas nad hlúposťami.“

„Odišiel som zo školy a začal som sa učiť ešte viac. Učil som sa veci, ktoré som potreboval ku svojej práci. „

„Ak sa chcete stať niekým a byť úspešný, nič vám v tom nemôže brániť.“

„Keď niečomu veríte, nikto vám nesmie ukradnúť sny.“

„Musíte si veriť. Žite svoj vlastný sen.“

Rada na záver:
Zavrite oči a predstavujte si ako by vyzeralo vaše podnikanie, ako by fungovalo. Keď cítite zimomriavky, je to pravý biznis pre vás. Ak vás aj tisíc ľudí odrádza, nenechajte sa znechutiť. Ak si dokážete predstaviť váš biznis, viete ho aj reálne zrealizovať.

Michal Siklienka
Podniká v oblasti záhradného dizajnu. Študoval na Ekonomickej univerzite, bankovníctvo a investovanie, kde svoje štúdium prerušil a založil si spoločnosť City Gardens. Ako najmladší človek na Slovensku otvoril záhradné centrum. Jeho cieľom je otvoriť ďalšie záhradné centrá po celom Slovensku a konkurovať tak veľkých firmám. Do tridsiatky chce rozbehnúť firmu, aby bol za vodou a mohol si užívať život „plnými dúškami“ s cestovaním a fotografovaním.

Pozrite si video z prednášky Michala Siklienku v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Michal Siklienka - Ako žiť svoj sen a nie sen niekoho iného // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Tv Biznis Michal Podnikanie Rozbehni Siklienka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy