Bol som nezamestnaný. Kedy mi vznikne opätovný nárok na podporu?

Nárok na dávku v nezamestnanosti v trvaní šesť mesiacov vzniká, ak poistenec dosiahne 730 dní obdobia poistenia v nezamestnanosti ku dnu evidencie na úrade práce.Nárok na dávku v nezamestnanosti v trvaní šesť mesiacov vzniká, ak poistenec dosiahne 730 dní obdobia poistenia v nezamestnanosti ku dnu evidencie na úrade práce. Zdroj: thinkstock.com

Od mája 2004 som bol bez prerušenia zamestnaný v dvoch spoločnostiach. Od mája 2013 do augusta 2013 som bol evidovaný na úrade práce. Počas dobu štyroch mesiacov som poberal podporu. Od septembra 2013 som zamestnaný na dobu neurčitú. Kedy mi vznikne opätovný nárok na dávku v nezamestnanosti a na aké dlhé obdobie?

 

Dávka v nezamestnanosti

Poradňa: Všeobecne platí, že osobe, ktorá bola vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberania dávky v nezamestnanosti a v období kratšom ako dva roky bol opätovne zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie, a to v sume, v akej jej bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti. Nárok na dávku ale zaniká uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia.

„Ak uvedená osoba  poberala dávku v nezamestnanosti od mája do augusta 2013, teda štyri mesiace, potom by jej po opätovnom zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie v decembri 2014 vznikol nárok na dávku v takej sume, v akej bola vyplácaná predchádzajúca dávka. Keďže však podporné obdobie v jej prípade trvá šesť mesiacov, nárok na výplatu by mala len dva mesiace,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Uvedená osoba by teda nepoberala dávku v nezamestnanosti šesť mesiacov, ale len dva.  Platí to však v tom prípade, ak si osoba po vyradení z evidencie v auguste 2013 nepožiadala o jednorazové doplatenie dávky v nezamestnanosti.

„Všeobecne platí, že nárok na dávku v nezamestnanosti v trvaní šesť mesiacov vzniká, ak poistenec dosiahne 730 dní obdobia poistenia v nezamestnanosti ku dnu evidencie na úrade práce, do obdobia v nezamestnanosti na nový nárok na dávku v nezamestnanosti sa však nezapočítava obdobie poistenia v nezamestnanosti, ktoré bolo získané ku dňu predchádzajúceho nároku na dávku v nezamestnanosti,“ hovorí Peter Višváder.

Dávka v hmotnej núdzi

Uchádzač o zamestnanie evidovaný na úrade práce môže požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. Obrátiť sa musí na miestny príslušný úrad práce, kde si podá žiadosť.

„Úrad práce na základe posúdenia zistí, či má daná osoba nárok na dávku v hmotnej núdzi, nakoľko sa pri posudzovaní hmotnej núdze a poskytovaní pomoci v hmotnej  núdzi započítavajú príjmy členov domácnosti, ich majetok, atď. Posudzovanie je veľmi individuálne,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Podpora Nezamestnaní Dávka v hmotnej núdzi Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Sociálna poisťovňa/Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy