Dávka v hmotnej núdzi a príjem zo zamestnania.

poradňaporadňa

Sme stavebná s.r.o. a chceli by sme zamestnať osobu na dohodu, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi. Na aký typ dohody zamestnať takého človeka(murára). aby neprišiel o dávku v hmotnej núdzi? Respektíve na koľko hodín mesačne a v akej max. výške platovo? V akej výške budú odvody za takéhoto človeka?

Poradňa: Občan má nárok na dávku v hmotnej núdzi, keď jeho príjem a príjem fyzických osôb, ktoré sa posudzujú spoločne a ním, nedosahuje životné minimum a tieto osoby si nemôžu príjem zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením. Príjem sa zisťuje za kalendárny mesiac, v ktorom bola podaná žiadosť o posúdenie hmotnej núdze,; pritom sa prihliada na priemerný mesačný príjem za posledných 12 kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti.

Za životné minimum fyzickej osoby alebo fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne je 185,19 Eur mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu; 129,18 Eur mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu a 84,52 Eur mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa.

Zamestnanec pracujúci na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru splní podmienky nárok na poberanie dávky v hmotnej núdzi, ak jeho príjem a príjem spoločne posudzovaných osôb nepresiahne vyššie uvedené sumy životného minima. Zamestnávanie osôb na základe dohôd o prácach vykonávaným mimo pracovného pomeru je možné v podstate dvoma spôsobmi , v prípade , ak je zamestnancom študent, tromi spôsobmi ,a to tak, ako sme písali v príspevku Práca na dohodu a zápočet do dôchodku. 3.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy