Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a odmena

poradňaporadňa

Ako je to s vyplácaním finančných prostriedkov pri práci na dohodu o vykonaní práce. Má pracovník nárok na minimálnu mzdu alebo nie. Forma práce na dohodu je podľa mňa viac ako diskriminačná, pretože vo viacerých faktoroch je odmeňovanie, výhody / preplácanie PN, dovolenka, stravné lístky, zápočet rokov do starobného dôchodku / na úrovni v pomere otrok : otrokár, ale práca je vykonávaná samozrejme ako keby bola práca vykonávaná na plný úväzok, resp. na zmluvu a čo je ešte horšie, títo pracovníci na „ dohodu“ vykonajú tú istú prácu ako riadni zamestnanci a ešte aj prácu naviac, pretože, povedzme si na rovinu, brigádnika treba využiť maximálne. Za odpracovaných 22 nočných zmien v mesiaci po 8. hodinách som dostal „výplatu“ 235€? Je to minimálna mzda alebo nie?

Poradňa: Dohoda o vykonaní práce je spolu s ostatnými dohodami upravenými v Zákonníku práce zaradená medzi dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Ako vyplýva ja z tohto zaradenia, vzťah medzi zamestnancom - dohodárom a zamestnávateľom nie je pracovným pomerom, preto ani nie je možné aplikovať naň ustanovenia zákona č. 663/2007 Z.z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov. Zákon o minimálnej mzde upravuje poskytovanie minimálnej mzdy zamestnancovi v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu (napr. profesionálni vojaci, hasiči a pod.)

Na druhej strane je potrebné zdôrazniť charakter dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktoré slúžia len na pokrytie dočasných a krátkodobých potrieb zamestnávateľov, tak ako sme písali v našom článku dohoda o vykonaní práce vs. evidovaný nezamestnaný.
27.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy