Práca na dohodu a zápočet do dôchodku

poradňaporadňa

Som zamestnaná na dohodu, je stanovený limit, koľko môžem najviac zarobiť, prípradne koľko najviac hodín možem odpracovať? Započítava sa práca na dohodu aj do dôchodku?

Poradňa:Zamestnanec môže pracovať u zamestnávateľa aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. V súlade s ustanoveniami §§ 226 ods.2, 228ods.1 a 228a ods. 2 , tieto dohody musia byť vždy písomné, v opačnom prípade sú neplatné. Zamestnávateľ za zamestnanca „ na dohodu“ neplatí odvody v takom rozsahu ako za zamestnanca v pracovnom pomere. Zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd nemajú zo zákona nárok na dovolenku, poskytovanie stravy, vyplatenie odstupného.
Rozlišujeme tri druhy dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a to:
-dohodu o vykonaní práce, kde práca je vymedzená výsledkom a rozsah pracovnej úlohy nemôže prekročiť 350 hodín v kalendárnom roku. Ukončenie tejto dohody pred vykonaním a dokončením pracovnej úlohy je možné len na základe odstúpenia. Zamestnanec môže odstúpiť od dohody, ak mu zamestnávateľ nevytvoril potrebné pracovné podmienky, a zamestnávateľ v prípade, ak zamestnanec nevykonal pracovnú úlohu v dohodnutom čase.
-dohodu o pracovnej činnosti, kde sa jedná o príležitostnú prácu vymedzenú druhovo a v rozsahu nepresahujúcom 10 hodín týždenne. V dohode o pracovnej činnosti je potrebné uviesť druh práce, odmenu, rozsah pracovného času a čas, na ktorý sa uzatvára. Ukončenie tejto dohody je možné spôsobom dojednaným medzi zamestnávateľom a zamestnancom dohodli zmluvné strany v dohode, alebo okamžite, ak nastanú skutočnosti, pre ktoré možno okamžite skončiť pracovný pomer, dohodou alebo výpoveďou (ez uvedenia dôvodu, výpovedná doba je 15-dňová a začína v ten deň, kedy bola doručená.
- dohodu o brigádnickej práci študentov, kde práca je tiež vymedzená druhovo a vykonávať ju môžu len fyzické osoby, ktoré majú status študenta strednej alebo vysokej školy
Pre vyššie uvedené druhy dohôd zákon nestanovuje žiadnu maximálnu ani minimálnu výšku odmeny. Za pracujúcich na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru odvádza zamestnávateľ len odvody do garančného a úrazového fondu. Fyzická osoba sa však môže prihlásiť v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne a stať sa dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy