Nástup do práce po materskej/rodičovskej dovolenke

poradňaporadňa

V rôznych článkoch a radách ohľadom nástupu po rodičovskej dovolenke sa spomína, že po jej skončení už nie je povinnosť zaradiť zamestnanca na pôvodnú prácu a pracovisko, ako je to v prípade nástupu po materskej dovolenke. Kde je uvedené, že len pri nástupe po MD má zamestnanec zaručenú pôvodnú prácu a pracovisko a po rodičovskej ma nárok na prácu podľa pracovnej zmluvy, t.j. nie konkrétnu pôvodnú prácu a pracovisko ?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 157 Zákonníka práce, ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo zamestnanec po skončení rodičovskej dovolenky v trvaní stanovenom v ustanovení § 166 ods. 1, je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na ich pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné preto, že táto práca sa nevykonáva alebo pracovisko je zrušené, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

Ak sa zamestnanec alebo zamestnankyňa vrátia do práce počas trvania alebo po ukončení rodičovskej dovolenky poskytnutej v zmysle ustanovenie § 166 ods. 2 Zákonníka práce, pracovný pomer zamestnanca trvá a zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnankyni alebo zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy.
22.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy