Výpoveď,výpovedná doba a odstupné. Čo so zamestnancom, ktorého v zamestnaní už vo výpovednej dobe nechcete mať.

pravna poradnapravna poradna

Chcem požiadať o informáciu: zamestnancovi predložíme výpoveď 18. 7. 2009 podľa § 63 ods. 1., písm. b) platí u neho 2-mesačná výpovedná doba a samozrejme 2-mesačné odstupné. Ale ak zamestnávateľ nechce aby u neho tento zamestnanec už pracoval počas výp. doby, tak sa do výpovede zároveň napíše, že sa dohodli že pracovný pomer skončí ku dňu 31. 7. 2009 a bude vyplatené 2-mesačné odstupné, alebo sa dohoda napíše zvlášť? Vypláca sa aj 2-mesačná mzda za túto výpovednú dobu, alebo nie? Neviem to nikde vyčítať.

Poradňa:Na základe dohody o skončení pracovného pomeru, ktorá je dvojstranným právnym úkonom medzi zamestnancom a zamestnávateľom a pracovný pomer zaniká k dojednanému dňu. Keďže pracovný pomer zanikol dohodou, zamestnanec nemôže by vo výpovednej dobe a ani nemá nárok na peňažnú kompenzáciu predpokladanej dĺžky výpovednej doby, ak by pracovný pomer trval. Suma odstupného vyplýva zo zákona a jej zvýšenie je možné na základe dohody so zamestnancom, táto dohoda je zväčša obsiahnutá v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, ak je takáto u zamestnávateľa uzatvorená.

K formálnej stránke vyššie problematiky uvedenie vyššie podotýkame, že zamestnancovi je možné predložiť návrh dohody o skončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov s odvolaním sa na príslušné zákonné ustanovenie. Ak zamestnanec tento návrh neprijme a ak sú splnené podmienky pre výpoveď zo strany zamestnávateľa, t.j. , ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu; zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď z tzv. organizačných dôvodov a zamestnancovi vzniká zo zákona nárok na vyplatenie odstupného.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

.
Viac o téme: Poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy