Výpoveď a odstupné v štátnej správe

poradnaporadna

Som dlhoročný zamestnanec štátnej správy, zamestnávateľ mi navrhol z dôvodu organizačných zmien (centralizácia úradu) trvalé preloženie od 1.10.2010 na rovnakú pracovnú pozíciu (cca 200 km od trvalého bydliska), prípadne ak to neprijmem, tak výpoveď k 30.09.2010. Ak ponúkané trvalé preloženie odmietnem, mám nárok na odstupné? Vraj ako štátny zamestnanec mám nárok na odstupné vo výške 3-mesačného funkčného platu. Tiež môže byť výpoveďou ukončený pracovný pomer takmer okamžite- o 5 pracovných dní – t.j. 30.09.2010, alebo mám nárok na dvojmesačnú výpovednú lehotu – plynúcu od 01.10. do 31.12.2010?

Poradňa: Ak je daná výpoveď, štátnozamestnanecký pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre služobný úrad aj pre štátneho zamestnanca a je dva mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

 

Štátnemu zamestnancovi v stálej štátnej službe pri skončení štátnozamestnaneckého pomeru výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov alebo dohodou o skončení štátnozamestnaneckého pomeru z toho istého dôvodu patrí odstupné v sume dvojnásobku funkčného platu, ktorý mu patril v čase, keď vznikol dôvod, na základe ktorého došlo k skončeniu štátnozamestnaneckého pomeru, a ak jeho štátnozamestnanecký pomer trval dlhšie ako dva roky, patrí mu odstupné v sume trojnásobku funkčného platu, ktorý mu patril v čase, keď vznikol dôvod, na základe ktorého došlo k skončeniu štátnozamestnaneckého pomeru.

 

Služobný pomer nemožno skončiť okamžite výpoveďou, ale štátny zamestnanec sa môže dohodnúť so služobným úradom na ukončení pracovného pomeru dohodou k určitému konkrétnemu dátumu.

 

04.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Odstupne Statny zamestnanec
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy