Okamžité skončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

Mam nárok na odstupné, keď by mi nebola mzda vyplatená načas? Podľa citácie ZP mam nárok na odstupné, ak ukončím PP "okamžite". Mám nárok na odstupné ak by som ukončil PP, aj keď už pominul dôvoď na okamžité skončenie PP (to značí, že mzda mi bola vyplatená skôr ako som ukončil PP) do 1 mesiaca po tom ako som sa dozvedel, že PP môžem ukončiť? Zaujíma ma doba, či môžem využiť (na Okamžité skončenie PP s odstupným) ešte aj nasledujúci mesiac potom, ako som sa dozvedel o možnosti skončenia PP z dôvodu nevyplatenia mzdy aj keď v čase podania Okamžitého skončenia PP som už mzdu mal vyplatenú.

Poradňa: Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedená. Uvedená jednomesačná lehota je lehotou prekluzívnou, to znamená, že po jej márnom uplynutí toto právo zamestnanca zaniká.

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ mešká s úhradou mzdy zamestnancovi aspoň 15 dní po dátume splatnosti mzdy, zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer, ale iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o tomto dôvode dozvedel. Skutočnosť, kedy a ako sa zamestnanec o tomto dôvode dozvedel, je potrebné posudzovať okrem iného aj v závislosti od spôsobu výplaty mzdy (osobne, na účet). Zákon nestanovuje podmienku, že porušenie musí v dobe okamžitého skončenia pracovného pomeru trvať. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy vo výške priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Tento nárok, ak mu ho zamestnávateľ neuspokojí dobrovoľne, si však musí uplatniť na súde v lehote troch rokov od skončenia pracovného pomeru, inak sa premlčí. Nárok na náhradu mzdy zamestnanec nemá, ak okamžité skončenie pracovného pomeru bolo určené za neplatné.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, vymedziť v ňom skutkovo jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.
8.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy