Výpoveď a organizačné zmeny

poradňaporadňa

Chcela by som sa spýtať na odstupné v prípade, ak mám pracovnú pozíciu „asistent riaditeľa divízie/úseku“ a došlo k organizačným zmenám s tým, že divízia zanikla, vznikol odbor, kde by mala byť pozícia „asistent riaditeľa odboru“. Zatiaľ nedošlo k uvedeným administratívnym zmenám – nedostala som novú pracovnú zmluvu s novým zadelením. Dostala som však výpoveď. Myslíte si, že uvedená situácia by mohla spĺňať požiadavky § 63 Zákonníka práce s odstupným?

Poradňa: V prípade organizačných zmien je možné vykonať reorganizáciu v spoločnosti, čím dôjde k zlúčeniu niektorých pracovných pozícii alebo k zmene označenia pracovnej pozície. V organizačnej zmene zamestnávateľ uvádza, aké pracovné pozície zanikajú. V prípade uvedenom vyššie zamestnankyňa uvádza, že jej bola doručená výpoveď. Zamestnávateľ nie je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu. Pisateľka neuvádza, aká skutočnosť bola konkrétne uvedená na výpovedi, ale vzhľadom na popisované organizačné zmeny možno predpokladať, že zamestnankyňa sa stala nadbytočnou. V tom prípade jej vzniká nárok na odstupné., keďže ku skončeniu pracovného pomeru došlo z dôvodu tzv . organizačných zmien, ktoré sú uvedené v § 63 ods. 1 a) a b) Zákonníka práce t.j. z dôvodu že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.
Zamestnankyni pri skončení pracovného pomeru patrí odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov odstupné je vo výške najmenej trojnásobku priemerného mesačného zárobku. Odstupné sa vypláca po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy