Okamžité skončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

Je platná výpoveď- okamžité skončenie pracovného pomeru, keď zamestnanec vedel o dôvode už dávno, pretože nebola vyplatená ani mzda za mesiac január, výplata za mesiac február mala byť vyplatená do konca marca, ale nebola a výpoveď chce dať 16.4.2010.

Poradňa: V prvom rade je potrebné rozlišovať medzi výpoveďou zo strany zamestnanca, ktorú môže dať zamestnanec bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer je ukončený uplynutím výpovednej doby, ktorá je dvojmesačná a medzi okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnanca, ktoré je možné vykonať len z konkrétnych dôvodov a pracovný pomer je ukončený okamžite, t.j. doručením.

Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak
a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Ak je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca nevyplatenie mzdy zamestnávateľom, v prvom rade je nutné skúmať, akým spôsobom bola dojednaná splatnosť mzdy.

Mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak. Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ nie je dojednané inak, mzda za mesiac február je platná najneskôr do konca mesiaca marec. Ak do 15 dní po uplynutí splatnosti mzdy podľa predchádzajúcej vety nie je mzda pripísaná na účet zamestnanca, zamestnanec môže uplatniť okamžité skončenie pracovného pomeru. Toto je ho právo trvá počas jedného mesiaca odo dňa , keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.
3.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy