Práceneschopnosť počas výpovednej doby

poradňaporadňa

Plynie mi trojmesačná výpovedná lehota od 1.3.2010 do 30.5.2010. Ak by som počas tejto výpovednej lehoty bol PN, odďaľuje sa tým koniec výpovednej lehoty ? Je to rovnaké aj v opačnom prípade, keď podá zamestnanec výpoveď a počas plynutia výpovednej doby bude PN ? Skonči sa aj v tomto prípade výpovedná doba bez ohľadu na to, či zamestnanec je PN aj napr. celú výpovednú dobu ?

Poradňa: Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, ktorou je okrem iného aj doba, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
- z dôvodov že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť -z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1 )
-pre iné porušenie pracovnej disciplíny ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke
- ak z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, k predĺženiu výpovednej doby o čas ochrannej doby dochádza v prípade ak je daná výpoveď zamestnancovi pred začiatkom ochrannej doby, preto v prípade, ak dal výpoveď zamestnanec, k predĺženiu výpovednej doby nedochádza.
22.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy