Skončenie pracovného pomeru po ukončení rodičovskej dovolenky.

poradňaporadňa

Čerpám rodičovskú dovolenku, ale chcela by som ísť do práce. Keď som odchádzala na materskú, vo firme som pracovala asi 5 rokov ako asistentka riaditeľa v mieste bydliska. Teraz mi ponúkajú pozíciu predajcu v obchodnom centre cca 80-90km od môjho bydliska. Mám nárok na odstupné? Môžem podať výpoveď k určitému dátumu, alebo tam musí plynúť 2mesačná výpovedná lehota?

Poradňa: O návrate do zamestnania resp. o skončení pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke sme písali v našich článkoch Ukončenie rodičovskej dovolenky a Nástup do zamestnania po ukončení rodičovskej dovolenky .

Zamestnankyňa má nárok na vyplatenie odstupného, ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde z dôvodov, ktoré sú popísané v našich článkoch vyššie a skončenie pracovného pomeru bude zrealizované dohodou alebo výpoveďou zo strany zamestnávateľa z týchto dôvodov. V prípade výpovede zo strany zamestnanca, zamestnanec nemá nárok na odstupné.

Ak je daná výpoveď, začne plynúť výpovedná doba, a to od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace.

22.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy