Výpoveď zamestnávateľom z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných úloh

pravna poradnapravna poradna

Pracujem ako obchodný riaditeľ na trvalý pracovný pomer. Dostal som napomenutie od konateľa, že neplním obchodné plány. Môže konateľ ukončiť pracovný pomer bez výpovednej lehoty a odstupného za neplnenie plánov, keďže som dostal napomenutie? Nemal by od napomenutia uplynúť nejaký čas, kým rozviaže s ním pracovný pomer?

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z konkrétnych dôvodov stanovených v ustanovení § 63 Zákonníka práce. Jedným z týchto dôvodov je aj dôvod, ak zamestnanec neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ musí najprv zamestnanca písomne upozorniť na neuspokojivé plnenie pracovných úloh. Ak zamestnanec opakovane neuspokojivo plní pracovné úlohy a v posledných šiestich mesiacoch bol na túto skutočnosť upozornený, až následne môže zamestnávateľ dať zamestnancovi výpoveď.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá je dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý u zamestnávateľa odpracoval 5 rokov, výpovedná doba je tri mesiace. V prípade skončenia pracovného pomeru z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných úloh nevzniká zamestnancovi nárok na odstupné.
5.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy