Skončenie pracovného pomeru zamestnancom

poradňaporadňa

Som na predĺženej riadnej materskej dovolenke, ktorá mi skončí 10.5.2010 a chcela by som ukončiť pracovný pomer vo firme kde som zamestnaná od r.1998.Mám ukončiť pracovný pomer formou výpovede ku dňu 10.2 a či mi od tohto dňa bude plynúť trojmesačná výpovedná lehota z dôvodu trvania pracovného pomeru viac ako 5 rokov a kedy sa mi v tomto prípade skončí lehota alebo výpoveď dohodou v ktorej uvediem , že žiadam o ukončenie pracovného pomeru dohodou ku dňu 10.2. kedy mi v tomto prípade skončí pracovný pomer pri výpovedi dohodou ?

Poradňa: Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.

Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi. Neexistuje spôsob skončenia pracovného pomeru, ktorý by sa nazýval výpoveď dohodou. Ak zamestnanec požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodu k určitému dátumu , zamestnávateľ nie je povinný žiadosti zamestnanca vyhovieť a nie je ani viazaný návrhom zamestnanca ohľadom dňa skončenia pracovného pomeru. Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú, uzavrú písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru a pracovný pomer sa skončí k dojednanému dňu.

Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer aj výpoveďou, a to ja bez uvedenia dôvodu. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.
16.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy