Výpoveď z organizačných dôvodov

poradňaporadňa

Pracujem ako predavačka, striedam sa s kolegyňou na mliečnom oddelení. 23. 9. som dostala výpoveď z organizačných dôvodov. Vo výpovedi je uvedené, že o zrušení miesta sa rozhodlo 27. 4., že bude len jeden zamestnanec, ktorý bude pracovať na medzismene. V máji končila kolegyni pracovná zmluva. Mala ju na dobu určitú, zastupovanie počas materskej. Predĺžili jej ju však na dobu neurčitú, aj keď sa miesto rušilo. Kolegyňa nechce pracovať na medzismene, dohodla si pracovný čas od 7 do 14.30, tým padom ma druhá smena o jednu silu menej. Postupoval zamestnávateľ správne? Pracovný pomer mi končí 30. 11. k tomuto dátumu chce odísť iná kolegyňa, chcela by odísť dohodou k tomuto dňu. Zamestnávateľ mi odmietol miesto dať a chce prijať novú silu. Neporušuje ZP, je moja výpoveď platná?

Poradňa: Výpoveď z tzv. organizačných dôvodov označuje spôsob ukončenia pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka práce, a to konkrétne a) ak dochádza k zrušeniu zamestnávateľa bez nástupcu, ktorý prevezme zamestnancov, napr. pri zrušení zamestnávateľa bez likvidácie, alebo ak sa premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť a tým dochádza k zmene miesta výkonu práce, s ktorou zamestnanec nesúhlasí a b) ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na interné rozhodnutie zamestnávateľa.
V prípade popísanom vyššie je zrejmé, že uvádzaným dôvodom výpovede je nadbytočnosť .
Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, nesmie po skončení pracovného pomeru počas nasledujúcich 3 mesiacov znovu vytvoriť zrušené pracovné miesto a prijať na toto pracovné miesto iného zamestnanca (§ 61 ods. 3 ZP).
Ak na tom istom pracovisku a oddelení pracuje viacero zamestnancov, je na rozhodnutí zamestnávateľa, ktorých zamestnancov prepustí – o tom, ktorý zamestnanec je nadbytočný, rozhoduje výlučne zamestnávateľ . Po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá.
O neplatnosť výpovede sa jedná v prípade, ak v čase, kedy bola daná výpoveď , mal zamestnávateľ voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol.
V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy