Nevyplatenie mzdy a odstupného zo zahraničnej firmy

poradňaporadňa

Bol som zamestnaný v ČR vo firme, ktorá mi dala výpoveď s trojmesačnou výpovednou lehotou. Výpovedná lehota uplynula 31.8.2009. Od firmy som ale doteraz napriek telefonickým i mailovým urgenciám nedostal ani mzdu za posledný mesiac môjho zamestnania /august/, ani trojmesačné odstupné v súlade so zákonníkom práce. Akým spôsobom sa môžem domáhať mojich zákonných nárokov. Keďže v súčasnosti som nezamestnaný nemám finančné prostriedky na zaplatenie právneho poradcu.

Poradňa:V prípade výkonu práce v cudzine a pre následné určenie práv a povinností z pracovného pomeru je podstatná v prvom rade skutočnosť, či zamestnávateľ je slovenskou právnickou osobou alebo fyzickou osobou - podnikateľom t.j. či sídlo alebo miesto podnikania zamestnávateľa je v SR. Vtedy sa dá predpokladať, že miesto výkonu práce medzi zamestnancom a zamestnávateľom bolo síce dojednané v cudzine, ale právny vzťah sa spravuje slovenským právnym poriadkom, a preto aj prípadné nároky zamestnanca voči zamestnávateľovi budú riešiť slovenské súdy. Konkrétne, ak zamestnávateľ mzdu nevyplatí včas, zamestnanec má nárok požadovať okrem zaplatenia mzdy aj úhradu úrokov z omeškania podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, konkrétne podľa Nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z.z. v aktuálnom znení , podľa ktorého výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu. Zamestnanec sa môže domáhať svojho nároku na vyplatenie mzdy podaní návrhu na súd miestne príslušný podľa sídla zamestnávateľa, prípadne sa môže obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie vo veci nevyplatenia mzdy a odstupného a súčasne požadovať náhradu škody(t.j. mzdy, ) ktorá mu týmto konaním vznikla. Vyššie uvedené sa však vzťahuje na prípady, kedy sa právny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom spravuje slovenským právnym poriadkom.
Ak je zamestnávateľom subjekt, založený podľa českého právneho poriadku a výkon práce prebiehal v ČR, bude potrebné obrátiť sa so žalobou o zaplatenie mzdy a odstupného na český miestne a vecne príslušný súd.
V prípade nemajetnosti osoby, ktorá potrebuje právnu pomoc, je možné obrátiť sa na Centrum právnej pomoci, ktoré je štátnou rozpočtovou organizáciou a poskytuje pomoc osobám v hmotnej núdzi. Kancelárie Centra právnej pomoci sa nachádzajú napr. v mestách Bratislava, Banská Bystrica, Košice alebo Žilina.


Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy