Má zamestnávateľ povinnosť ukončiť pracovný pomer výpoveďou, ak ide o uzatvorený pomer na kratší pracovný čas ako je 15 hod/týždenne?

pravna poradnapravna poradna

So zamestnancom máme uzatvorený pracovný pomer na kratší pracovný čas menej ako 15 hodín týždenne. Chceme s ním skončiť pracovný pomer výpoveďou podľa § 49 ods. 6 Zákonníka práce. Stačí zamestnancovi túto skutočnosť písomne oznámiť a informovať ho o výpovednej dobe 30 dní od prevzatia výpovede? Vzniká mu nárok aj na odstupné?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 49 ods. 6 Zákonníka práce, pracovný pomer na kratší pracovný čas, v ktorom je rozsah pracovného času menej ako 15 hodín týždenne, môže zamestnávateľ alebo zamestnanec skončiť výpoveďou z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpovedná doba je 30 dní a začína plynúť dňom, v ktorom sa doručila výpoveď.

Ak zamestnávateľ využije toto ustanovenie zákona, je potrebné zamestnancovi doručiť písomnú výpoveď. Zamestnávateľ nie je povinný vo výpovedi uviesť dôvod. Pre doručovanie výpovede v plnom rozsahu platia ustanovenia § 38 Zákonníka prác o doručovaní.

Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku.Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk. Povinnosť zamestnávateľa doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec prevezme písomnosť alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľnú alebo ak doručenie písomnosti zamestnanec odmietol.
,br> V tomto prípade je výpovedná doba 30 dní a začína plynúť dňom, kedy je výpoveď doručená zamestnancovi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy