Aká je možnosť výpovede z pracovného pomeru

pravna poradnapravna poradna

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o radu v mene svojho partnera, ktorý je zamestnaný v dopravnej firme poskytujúcej prepravné služby ako vodič MKD. Pre nezhody so zamestnávateľom chcel môj partner dať výpoveď dohodou k 30.04.09 alebo aj skôr ak by zamestnávateľ súhlasil. Zamestnávateľ však oznámil, že žiadna dohoda nebude, existuje 2-mesačná výpovedná lehota a keď teda chce odísť, tak až potom a počas tých dvoch mesiacov bude robiť čo mu povie - trebárs aj zametať dvor firmy! Nerozumieme obaja dosť dobre týmto priekom - partner sa chcel vyhnúť stresom v zamestnaní, pri jeho práci je stres nebezpečný - aby mohol jazdiť po zahraničí a kvalitne vykonávať prácu zadanú zamestnávateľom a neohrozovať seba ani iných na cestách potrebuje na to pokoj a slušný prístup, ktorý vo firme bohužiaľ chýba. (Nehovoriac o tom, že o dodržiavaní zákona - číslo neviem ani názov - o povinnom odpočinku sa zamestnancom môže iba snívať....) Jednoducho povedané - partner nevládze vykonávať prácu podľa čoraz viac stresujúcich požiadaviek zamestnávateľa, čo sa týka mzdy sú im krátené s odôvodnením, že je kríza. Zároveň boli zamestnanci slovne upozornení, že výplatu budú dostávať na dva, alebo aj na tri krát - nie ako doteraz naraz, lebo je kríza! Keď sa môj partner ohľadom praktík vo firme ohlásil, že sa mu to nepáči - bolo mu povedané, že keď sa mu nepáči môže odísť! Keď chcel odísť - dohodou - tak mu to nebolo umožnené. Jednoducho si nevieme rady - máme strach obaja, jazdiť po Európe v dnešných časoch a v stresoch je životohrozujúce povolanie samo o sebe, nieto ešte stres znásobený zamestnávateľom. Mohli by ste nám prosím poradiť, či existuje nejaká možnosť ako z firmy odísť čo najskôr?

Poradňa: Výpoveď z pracovného pomeru je upravená v zákone č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v platnom znení. V zmysle § 67 Zákonníka práce, zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná.

Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku. Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Vzhľadom na povinnosť zamestnanca doručiť výpoveď zamestnávateľovi je potrebné, aby zamestnávateľ , v prípade doručovania na pracovisku, písomne vyznačil prevzatie výpovede, ak zamestnávateľ odmietne písomnosť prevziať, doporučuje sa urobiť o odmietnutí prevzatia písomný záznam za prítomnosti svedka. Ak uvedené nie je možné realizovať, je potrebné vykonať doručenie prostredníctvom pošty ako doporučenú zásielku.

Výpovedná doba je dva mesiace a začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

Ďalším zo spôsobom skončenia pracovného pomeru je písomná dohoda, nie je však povinnosťou zamestnávateľa prijať návrh zamestnanca na skončenie pracovného pomeru dohodou.

Pracovný pomer trvá aj počas plynutia výpovednej doby a zamestnanec aj zamestnávateľ je povinný plniť povinnosti, ktoré im vyplývajú z pracovnej zmluvy a zo zákona, a najmä zo Zákonníka práce. V zmysle ustanovenia § 47 ods. 1 písm. a) zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou. Preto zmienku zamestnávateľa o možnosti poslať zamestnanca „zametať dvor“ je potrebné posúdiť podľa dojednania o druhu a náplni práci dojednanej v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je oprávnený vykonať preradenie zamestnanca aj bez súhlasu zamestnanca na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, iba ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Ak u zamestnávateľa podmienky odmeňovania nie sú riešené v kolektívnej zmluve, zamestnávateľ je povinný dojednať ich priamo v pracovnej zmluve spolu s výplatným termínom. Zníženie dojednanej mzdy a zmenu výplatných termínov nie je zamestnávateľ oprávnený vykonať jednostranne, takáto možnosť je len výnimočne, ak nastanú prekážky v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 Zákonníka práce (nemožnosť vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, vážne prevádzkové dôvody vymedzené v dohode so zástupcami zamestnancov).

Ak zamestnávateľ nevyplatil zamestnancovi mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť. Ďalšími dôvodmi pre okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca podľa § 69 Zákonníka práce je, ak:
- zamestnanec podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
- je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie zamestnanca

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, skutkovo vymedziť dôvod a doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod nie je možné dodatočne zmeniť. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Podmienky rozvrhnutia pracovného času zamestnancov v doprave upravuje zákon č. 462/2007 Z.z. v znení neskorších predpisov. Kontrolu dodržiavania tohto zákona vykonáva inšpektorát práce v spolupráci s policajným zborom.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy