Neporušil pracovnú disciplínu a predsa dostal výpoveď

Dôvod výpovede musí byť riadne skutkovo vymedzený, vo výpovedi teda musí  byť uvedené, v čom spočíva porušenie pracovnej disciplíny, inak je výpoveď neplatná.Dôvod výpovede musí byť riadne skutkovo vymedzený, vo výpovedi teda musí byť uvedené, v čom spočíva porušenie pracovnej disciplíny, inak je výpoveď neplatná. Zdroj: photl.com

Manžel dostal výpoveď k 3. januáru 2014. Zamestnávateľ mu dal výpoveď za porušenie pracovnej disciplíny. Ma nárok na odstupné a na výplatu? Manžel však nič neporušil. Musí aj v takomto prípade podpísať výpoveď?

Poradňa: Porušenia pracovnej disciplíny delíme na závažné a menej závažné. Spôsob rozlišovania ani žiadne kritéria zákon neuvádza a zamestnávatelia zvyčajne vymedzia v interných predpisov, aké konanie je u nich v organizácii alebo na danom pracovisku porušením noriem správania. Závažné porušenie pracovnej disciplíny je konanie  väčšej intenzity proti predpisom alebo normám správania, môže spôsobiť závažnejšie následky alebo je zamerané na firmou chránené hodnoty. Ako bude dané konanie klasifikované závisí aj od podmienok a zameranie činnosti zamestnávateľa.

Z disciplinárnych dôvodov zamestnávateľ môže :

a) dať zamestnancovi výpoveď pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, ak bol zamestnanec v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede, t.j.  len v prípade, ak sa jedná o opakované porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ už v minulosti zamestnancovi takéto konanie vytkol a upozornil ho na možnosť výpovede.

b) dať zamestnancovi výpoveď, ak existujú dôvody, pre ktoré by s ním mohol  skončiť pracovný pomer (tieto dôvody uvádzame  v odseku c) nižšie)

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Výpovedná doba trvá od jedného do troch mesiacov.

Pre porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode výpovede dozvedel, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď dôvod výpovede vznikol.  Ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu.

Dôvod výpovede musí byť riadne skutkovo vymedzený, vo výpovedi teda musí  byť uvedené, v čom spočíva porušenie pracovnej disciplíny, inak je výpoveď neplatná.

c) okamžite skončiť pracovný pomer iba vtedy, ak zamestnanec

  • bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, alebo
  • porušil závažne pracovnú disciplínu.

Ak je dané okamžité skončenie, pracovný pomer končí v deň doručenia oznámenia o okamžitom skončení. Takéto skončenie zamestnávateľ môže vykonať iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí byť písomné a musia v ňom byť  skutkovo vymedzené dôvody tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom.

V žiadnom z vyššie uvedených prípadov nemá zamestnanec nárok na odstupné, nárok na mzdu počas trvania pracovného pomeru tým nie je dotknutý.

Výpoveď aj okamžité skončenie pracovného pomeru musia byť doručené. Takéto  písomnosti sa považujú za doručené, ak ich zamestnanec prevzal, ale aj v prípade, ak ich zamestnanec odmietol  osobne prevziať, pričom túto skutočnosť zamestnávateľ preukazuje prostredníctvom svedkov.

Aj z vyššie uvedených informácii vyplýva, že  výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru môžu byť neplatné,  dávame do pozornosti článok "Ako postupovať, aj je výpoveď od zamestnávateľa neplatná".  V takejto situácii vyhľadajte odbornú pomoc.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Výpoveď Porušenie Disciplína Pracovná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy