Má invalidný zamestnanec kratšiu výpovednú dobu?

Výpovedná doba plynie aj počas trvania práceneschopnosti. Výpovedná doba plynie aj počas trvania práceneschopnosti. Zdroj: photl.com

Pracujem u jedného zamestnávateľa od roku 1982, od roku 2008 som na invalidnom dôchodku nad 70 percent. Rozmýšľam o výpovedi zo zdravotných dôvodov. Výpovedná lehota bude pre mňa 3-4 mesiace, čo v mojom prípade je doba dlhá, keďže môj zdravotný stav sa zhoršuje. Vzťahuje sa výpovedná lehota aj pre invalidných dôchodcov? Ako je to ešte v spojení s práceneschopnosťou?

Poradňa: Ak zamestnancovi bránia vo výkone práce zdravotné dôvody a nechce preto ďalej pracovať, má v zásade dve možnosti ako skončiť pracovný pomer a prestať vykonávať svoju prácu čo najskôr.

Prvým a najjednoduchším spôsobom je skončenie pracovného pomeru dohodou, kedy zamestnanec požiada o skončenie k určitému dňu a ak zamestnávateľ súhlasí, uzatvoria spolu písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru.

Druhou možnosť, ktorú možno využiť  aj v prípade, ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s dohodou, je výpoveď.  Ak  pracovný pomer zamestnanca ku dňu doručenia výpovede trval viac ako jeden rok, je výpovedná doba najmenej dva mesiace. Ak existujú na strane zamestnanca zdravotné dôvody a bude uznaný za dočasne práceneschopného, výpovedná doba plynie aj počas trvania práceneschopnosti. Práceneschopnosť nespôsobuje predĺženie výpovednej doby, ak bola výpoveď daná zamestnancom.

Zamestnanec, ktorý je uznaný za invalidného a predložil o tom zamestnávateľovi potvrdenie sa v zmysle Zákonníka práce považuje za zamestnanca so zdravotným postihnutím. Ani takýto zamestnanec však nemá nárok na skrátenie výpovednej doby, ak sa rozhodne dať výpoveď.  Ak zamestnanec kvôli svojmu zdravotnému stavu nemôže vykonávať naďalej svoju prácu, v prvom rade má požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu.

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu. V prvom rade treba predložiť zamestnávateľovi lekársky posudok, z ktorého musí vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu a požiadať o preradenie na inú prácu.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď  a zamestnanec má nárok na odstupné podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Viac o preradení na inú prácu a výpovedi alebo okamžitom skončení pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov sa dočítate v článku "Chcem dať výpoveď zo zdravotných dôvodov. Dostanem odstupné"?

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Invalid Zamestnanec Zdravotné Invalidný Výpoveď Doba Lehota Výpovedná Dôvhody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy