Pracujem na dobu určitú. Platí výpovedná doba?

Zákon stanovuje minimálnu dĺžku trvania výpovednej doby a v internom predpise alebo priamo v pracovnej zmluve môže zamestnávateľ  stanoviť výpovednú dobu odlišne ako stanovuje zákon.Zákon stanovuje minimálnu dĺžku trvania výpovednej doby a v internom predpise alebo priamo v pracovnej zmluve môže zamestnávateľ stanoviť výpovednú dobu odlišne ako stanovuje zákon. Zdroj: photl.com

Potrebovala by som poradiť ohľadom ukončenie pracovného pomeru. Pracovnú zmluva mám uzatvorenú od 1. januára 2013 do 31. decembra 2013, na dobu určitú bez skúšobnej lehoty. Mám nárok na výpovednú dobu?

Poradňa: Výpovedná doba je jeden mesiac a platí rovnako pre zamestnanca aj zamestnávateľa,  ale v niektorých prípadoch stanovuje zákon dlhšiu výpovednú dobu. V zásade platí, že čím dlhšie trval pracovný pomer, tým je dlhšia aj výpovedná doba.

Ak zamestnanec pracoval u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac, bez ohľadu na to, kto dáva výpoveď komu, či zamestnanec zamestnancovi alebo naopak. Ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace.

Ak zamestnávateľ dáva výpoveď zamestnancovi z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce ( sťahovanie zamestnávateľa, nadbytočnosť) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, výpovedná doba je

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.             

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

Zákon stanovuje minimálnu dĺžku trvania výpovednej doby a v internom predpise alebo dohodou so zamestnancom (napr. priamo v pracovnej zmluve) môže zamestnávateľ  stanoviť výpovednú dobu odlišne, lebo v pracovnoprávnych vzťahoch možno upraviť podmienky zamestnania a pracovné podmienky zamestnanca výhodnejšie ako to upravuje zákon.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Doba Lehota Výpovedná Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy