Na čo mám nárok pred dôchodkom v zamestnaní?

Ak zamestnankyňa končí pracovný pomer a odchádza na dôchodok, namiesto odstupného jej vzniká zo zákona nárok na odchodné.Ak zamestnankyňa končí pracovný pomer a odchádza na dôchodok, namiesto odstupného jej vzniká zo zákona nárok na odchodné. Zdroj: photl.com

Jedna pani pracovala celý život za minimálnu mzdu. Keď chcela po 40 odpracovaných rokoch odísť do predčasného dôchodku, nedalo sa, nakoľko jej dôchodok nevychádzal o 2-3 eurá. K augustu 2013 má nastúpiť na starobný dôchodok. Avšak situácia v práci je pre ňu neznesiteľná. Chcela by podať výpoveď. Na čo má zo zákona nárok po 20 rokoch odpracovanýc v danej firme? Má zamestnávateľ nárok zobrať jej 2-mesačné (alebo 3-mesačné odstupné, ktoré jej chcú poskytnúť, ak dá výpoveď? Nepokazila by si výpoveďou priemer k výpočtu starobného dôchodku?

Poradňa: Nárok na  odstupné vzniká iba v prípadoch, ak dáva z určitých dôvodov výpoveď zamestnávateľ zamestnancovi. Skutočnosť, že zamestnankyňa dovŕšila  alebo dovŕši dôchodkový vek, nie je dôvodom na výpoveď zo strany zamestnávateľa. Zamestnankyňa môže dať výpoveď kedykoľvek a bez uvedenia dôvodu. Pracovný pomer sa skončí  uplynutí  výpovednej doby. Ak dá výpoveď zamestnankyňa , nevznikne jej nárok na  odstupné, lebo odchod do dôchodku nie je dôvodom na jeho vyplatenie.

Ak zamestnávateľ chce dať zamestnankyni odstupné, aj keď nie je povinný tak urobiť,  môže uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru; zamestnávateľ v takomto prípade priznáva  zamestnankyni výhody nad rámec zákona, neexistuje teda žiadna minimálna a ani maximálna výška odstupného, ktorú by zamestnankyni musel priznať.

Ak zamestnankyňa končí pracovný pomer a odchádza na dôchodok, namiesto odstupného jej vzniká zo zákona nárok na odchodné.  Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na:

a) invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%,
b) predčasný starobný dôchodok alebo
c) starobný dôchodok.

Zamestnancovi vzniká nárok na odchodné, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

Od 1.1.2013 platí, že  zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení. Odchodné zamestnancovi patrí len od jedného zamestnávateľa.

V súvislosti so zmenou platnou od roku 2013 upozorňujeme, že zamestnanec musí o poskytnutie dôchodku požiadať ešte pred skončením pracovného pomeru alebo najneskôr do 10 dní po jeho skončení.       

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dôchodok Výpoveď Ukončenie Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy