Ako ukončiť pracovný pomer výpoveďou

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Chcem ukončiť pracovný pomer s tým, že mám jednomesačnú výpovednú lehotu. Kedy mám podať výpoveď, aby mi začala plynúť výpovedná doba? Mal som napísanú výpoveď k 31.7. 2011, ale povedali mi, že mám doniesť novú výpoveď s dátumom 31.8. 2012. Bojím sa však, že ma budú v práci držať ešte mesiac navyše aja potrebujem súrne odcestovať.

Poradňa:

Ak výpoveď dáva zamestnanec, dĺžka výpovednej doby je jeden mesiac, ak jeho pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok. Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace.

Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede ( napr. ak výpoveď doručíte 2.7., výpovedná doba začne plynúť až od 1.8. ). Pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

Pre určenia začiatku plynutia výpovedej doby je nevyhnutné, aby zamestnanec zamestnávateľovi výpoveď doručil. Výpoveď ako aj iné dokumenty zamestnávateľa alebo zamestnanca, ktoré sa týkajú pracovnoprávnych vzťahov, sa doručujú spravidla na pracovisku.

Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku. Doručovanie na pracovisku zamestnanec vykoná odovzdaním napr. výpovede osoby oprávnenej vo vzťahu k zamestnancovi na vystupovanie v mene zamestnávateľa ( napr. priamy nadriadený alebo u zamestnávateľa, ktorý je právnickou osobou, ktorýkoľvek vedúci zamestnanec zamestnávateľa) alebo oddeleniu alebo zamestnancovi zodpovednému za preberanie písomností adresovaných zamestnávateľovi (zvyčajne podateľňa). Zamestnanec môže doručovať písomnosti zamestnávateľovi aj poštou na adresu sídla zamestnávateľa formou doporučenej zásielky.

Povinnosť zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

V prípade doručovania poštou je rozhodujúci okamih doručenia písomnosti, nie jej podania na pošte na prepravu.

Ako podať výpoveď, vzor výpovede a iné praktické rady nájdete v článku Ako napísať výpoveď - vzor.  

Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní, v praxi často nazývané aj ako zápočtový list a a uviesť v ňom najmä dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, údaje o výške mzdy, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a údaje potrebné pre výpočet podpory v nezamestnanosti. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Dorucenie vypovede vypoved
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy